Oorzaak lek glas

Veel mensen die in een woning wonen die voor 1980 is gebouwd betalen teveel voor hun energie. Feitelijk waait in dit soort huizen het geld letterlijk door het raam weg. Het glas wat in deze huizen voor de ramen is gebruikt is doorgaans enkel glas. Enkel glas laat behoorlijk wat warmte door naar buiten, waardoor je voor tientallen euro’s per maand teveel aan aardgas verstookt. Het is dan ook verstandig om dubbel glas te laten plaatsen. Dat zou het probleem moeten verhelpen. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn kan het zijn dat er een lek in je glas zit.

*Tip

Wat kost HR glas voor u? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale glaszetters.

De signalen van lek glas

Een lek in dubbel glas zal je niet direct door hebben. Je zal goed moeten kijken bij je dubbele glas voordat je hebt ontdekt in welk raam het probleem zit. Dit probleem verraadt zich doorgaans door een condens aanslag die aan de binnenkant van je raam zit. Deze condens wordt veroorzaakt door het feit dat er vocht in je raam kan trekken wat niet meer weg kan trekken uit je raam. Het gas wat zorgt voor de isolerende werking van een ruit is echter inmiddels al wel vertrokken uit je ruit en daardoor kan het vocht gaan condenseren.

Wat kan de oorzaak zijn van lek glas

Dubbel glas kan gaan lekken om meerdere redenen. We hebben de oorzaken voor je op een rijtje gezet, met daarbij gelijk het advies wie er voor de kosten opdraait.

  • Lek glas door achterstallig onderhoud. HR++ glas kan gaan lekken door achterstallig onderhoud. Wanneer jij verantwoordelijk bent voor dit onderhoud is dat dus slecht nieuws. Je zal in dat geval zelf de rekening van een nieuw raam moeten betalen. Achterstallig onderhoud wil bijvoorbeeld zeggen dat jouw houten kozijnen door slecht onderhoud zijn gaan werken. Wanneer een kozijn krimpt komt er teveel druk op een raam te staan, wat voor een barst of lek kan zorgen. Je kan in dat geval het beste samen met je raam het kozijn laten vervangen.
  • Lek glas door een fout van de glaszetter. Een raam kan lek raken wanneer het verkeerd is gezet. Heeft de glaszetter het raam te strak gezet in het kozijn en was er te weinig ruimte voor het kozijn om te werken? In dat geval ontstaat er bij het werken van het kozijn een barst in je ruit waardoor dit gaat lekken. De glaszetter heeft de fout gemaakt en binnen 10 jaar na het zetten van de ruit heb je nog recht op garantie op deze werkzaamheden.
  • Lek glas door een fabricagefout. Het kan uiteraard altijd zijn dat je met een ‘maandagmorgen-product’ te maken hebt. Een ruit die met een fabricagefout erin is afgeleverd dus. In dat geval heb je recht op een vergoeding vanuit de fabriek. Informeer altijd van tevoren hoe lang jouw recht op garantie vanuit de fabriek is. Doorgaans is dit ongeveer 5 tot 10 jaar.
  • Lek glas door oud glas. Dubbel glas heeft een bepaalde levensduur. Deze levensduur ligt rond de 30 jaar. Is jouw glas ouder dan ongeveer 25 jaar, dan is het lek waarschijnlijk ontstaan door de leeftijd van het glas. Het glas is dan toe aan vervanging. In dat geval draai je uiteraard zelf op voor de kosten van nieuw glas. Je kan dan het beste overwegen om de nieuwste generatie glas te laten plaatsen met eventueel gelijk een nieuw kozijn.

Schade na een lek glas

In de meeste gevallen heeft een lek glas alleen invloed op het raam zelf. Het kan echter ook zo zijn dat er vocht in je huis is getrokken door het lekke glas wat schade heeft aangericht. In dat geval wil je de resultaten natuurlijk gelijk weghalen. Dit is echter niet aan te raden. Vochtplekken in je huis kan je het beste even laten zitten terwijl je vochtvreters plaatst. Die vochtvreters zorgen ervoor dat jouw huis het vocht kwijt kan. Vervolgens kan je de vlekken overschilderen of laten overschilderen. Gaat het hier om schade die verwijtbaar is aan iemand anders, dan kan je de rekening van de schilder laten vergoeden door de verzekering.

Betaal niet teveel

Jij wil natuurlijk niet teveel betalen wanneer je een ander kozijn met nieuw glas moet aanschaffen. Het is dan ook heel goed om te kijken naar onderstaande bespaartips.

  • Koop je glas en kozijnen bij een lokale leverancier. Wanneer je glas en kozijnen via internet gaat kopen kom je al snel in een andere hoek van het land uit. Die leverancier is wellicht net wat voordeliger met glas en kozijnen, maar je zou vergeten dat deze leverancier behoorlijk wat kilometers moet afleggen voordat hij bij jou is. Deze kilometers zal je wel zelf moeten vergoeden. Je kan dan ook beter glas en kozijnen kopen bij een lokale leverancier. Deze zal wellicht een iets hogere prijs berekenen voor de producten; onderaan de streep ben je toch betaalbaarder uit.
  • Vraag offertes op.

Snel offertes binnen

Nieuw glas kopen hoeft niet de hoofdprijs te kosten. Zeker niet wanneer je offertes opvraagt. Dat doe je met één muisklik. Je bespaart gelijk tot maar liefst 35 procent.

Gratis tot 6 offertes in uw mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat is de prijs moeilijk te bepalen. Verstandig is om niet de eerste de beste glaszetter te kiezen. Vergelijk via onze website tot 6 lokale dubbel glas specialisten en bespaar tot wel 30% op de kosten. Maak een weloverwogen keuze.