Kosten brandvertragend glas

kozijnoffertesIn de meeste openbare gebouwen is het met de brandveiligheid heel goed geregeld. De ramen die zijn verwerkt in kantoren zijn namelijk niet met gewoon glas afgewerkt. De binnen-ramen zijn brandvertragend. Dit houdt in dat ze de warmte van brand lang tegen houden waardoor vuur zich niet snel door een gebouw kan verspreiden. In woonhuizen is brandvertragend glas een stuk minder bekend. We hebben gekeken naar de kosten van brandvertragend glas.

*Tip

Wat kost HR glas voor u? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale glaszetters.

Wat maakt glas brandvertragend

Normaal glas is doorgaans niet brandvertragend. Door de plotselinge temperatuurstijging in een gebouw barst het glas waardoor brand en rook zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Een brand die uitbreekt in één ruimte trekt door het hele gebouw heen met alle funeste gevolgen van dien. Dit is de reden waarom een brand die in bijvoorbeeld één flat uitbreekt ervoor kan zorgen dat een heel flatgebouw afbrandt. Glas wat brandvertragend is, is afgewerkt met een bepaalde coating die ervoor zorgt dat het glas tegen hogere temperaturen bestand is. Dit heeft de volgende resultaten:

 • Het glas valt niet uit elkaar bij brand. Daardoor kan de brand zich niet verspreiden. Dit heet ook wel de E klassificatie.
 • Het glas zelf en de naden mogen geen rook en vlammen doorlaten. Dit heet de EI klassificatie.
 • Het glas moet de temperatuurstijging tegen kunnen houden. Dit heet de EW klassificatie.

Hoeveel kost brandvertragend glas

We hebben rondvraag gedaan naar de prijs van brandvertragend glas en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welk pyrobelite glas wil je kopen   specificaties Prijs per m2 / uur Wat is de prijs
Brandwerend Pyrobelite glas 7,9 mm dik

EW klassificatie 30 minuten

Per vierkante meter Tussen 190 en 200 euro
Brandwerend Pyrobelite glas 12 mm dik

EW klassificatie 60 minuten

Per vierkante meter Tussen 300 en 350 euro
Brandwerend Pyrobelite glas 12 EG 16,1 mm dik

EW klassificatie 60 minuten

Per vierkante meter Tussen 350en 360 euro
Kosten glaszetter Per uur Tussen 45 en 60 euro
 • Als je handig aangelegd bent. Ben je handig aangelegd? Dan zou je de gedachte om zelf je brandvertragende glas te plaatsen kunnen overwegen. Feit is dat dit niet aan te raden is. Brandvertragend glas moet namelijk worden geplaatst met speciale brandvertragende lijm en band. Het is om die reden dat je deze klus beter aan de glaszetter kan overlaten. Wat je wel zelf kan doen is bijvoorbeeld het oude glas verwijderen en afvoeren naar de gemeentewerf. Dit scheelt de glaszetter weer een paar uur werk.
 • Als je een beetje handig bent aangelegd. Ben jij een beetje handig aangelegd, dan zou je alleen het gedeelte van het afvoeren van het oude glas zelf kunnen uitvoeren. De glaszetter is daardoor toch wel een uur korter bezig wat je terug ziet op de factuur. Ook zou je alvast kunnen zorgen dat de ramen waar brandvertragend glas in komt goed bereikbaar zijn voor de glaszetter.
 • Als je niet handig aangelegd bent. Ben jij niet handig aangelegd of laat je alle werkzaamheden gewoon liever aan de glaszetter over, dan geef je wat meer uit aan het arbeidsloon. Je weet dan heel zeker dat jouw brandvertragende glas goed geïnstalleerd wordt en dat je de volle garantie krijgt op het glas.

De basis van de prijs

Hoeveel jij uitgeeft aan brandvertragend glas bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Hoe hoog zijn de klassificaties E, EI en EW. Niet al het brandvertragende glas heeft dezelfde E, EI en EW waardes. Hoe hoger deze waarde is, hoe duurder het glas is. Je hebt er dan immers ook het meeste profijt van.
 • Keuze 2: Hoe dik is het glas. De dikte van het glas speelt bij brandvertragend glas ook absoluut een belangrijke rol. Dun glas is tot wel 150 euro per vierkante meter goedkoper dan dikker glas. De dikte speelt een rol bij de brandvertraging.
 • Keuze 3: In wat voor kozijnen wordt het glas bevestigd. Brandvertragend glas moet je in kozijnen plaatsen. Het materiaal van de kozijnen bepaalt ook voor een heel groot deel de prijs. Kunststof kozijnen zijn betaalbaar maar je moet goed opletten dat ze ook echt brandvertragend zijn. Aluminium en stalen kozijnen zijn beter bestand tegen brand. Over houten kozijnen hoeven we het nauwelijks te hebben. Het feit dat die nauwelijks als brandwerend worden beschouwd is algemeen bekend.

Snelle bespaartips

Brandvertragend glas is een kostbare investering. Gelukkig kan je er redelijk gemakkelijk op besparen.

 • Informeer bij de verzekering. Jouw opstalverzekeraar en brandverzekering geeft waarschijnlijk korting op je premie wanneer je brandvertragend glas laat plaatsen. Dit levert jou een interessant voordeel op.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Brandvertragend glas kan je het beste kopen na een goede overweging. Door het aanvragen van offertes met één klik op deze button vraag jij meerdere offertes op. Een vergelijking kan jou zomaar een voordeel tot 30 procent opleveren.

Gratis tot 6 offertes in uw mailbox?

Aangezien het om maatwerk gaat is de prijs moeilijk te bepalen. Verstandig is om niet de eerste de beste glaszetter te kiezen. Vergelijk via onze website tot 6 lokale dubbel glas specialisten en bespaar tot wel 30% op de kosten. Maak een weloverwogen keuze.