Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In tijden van verduurzaming kiest het merendeel van de mensen voor hoogrendementsglas van het type HR++ en HR+++. Dit type isolatieglas bestaat uit twee glasplaten, waartussen een spouw zit gevuld met een edelgas. Vaak bevat het glas ook nog een coatingslaag voor extra isolatie. Vaak kom je in de glaswereld echter ook de term thermopaan glas tegen. Wat dit is en wat de kosten zijn van thermopaan glas zal in deze blog naar voren gebracht worden.

Wat is thermopaan glas?

Thermopaan glas klinkt als een speciaal type glas, maar eigenlijk is het slechts een term voor standaard dubbelglas. De term heeft ook niks te maken met temperatuur (thermo), maar het is de naam van het Duitse bedrijf dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor het eerst dubbelglas op de markt bracht. Het eerste type van thermopaan glas zat eenvoudig in elkaar. Twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met lucht, dat matig isoleert. Later werd dubbelglas steeds moderner gemaakt, waardoor de hoogrendementsglazen hun intrede konden doen en raakte de term thermopaan glas in de vergetelheid. Thermopaan glas wordt anno 2021 ook nog maar weinig verkocht, omdat de eisen nu zo streng zijn dat alleen nog hoogrendementsglazen voldoen hieraan.

Wat zijn de kosten van thermopane beglazing?

Anno 2021 wordt standaard dubbelglas nog maar weinig geplaatst, maar vroeger koos iedereen voor thermopane beglazing. Gemiddeld kost het plaatsen van thermopaan glas €115 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief btw en plaatsingskosten. Met thermopaan glas realiseer je een kostenbesparing op je energierekening ten opzichte van enkelglas. Deze jaarlijkse kostenbesparing bedraagt voor een woning met een raamoppervlakte van twintig vierkante meter ongeveer €140. De isolatiewaarde oftewel de U-waarde van het glas is 2.7. Bij deze gemiddelden is ervan uit gegaan dat het een woning betreft met een HR-combiketel met een gemiddelde temperatuur in huis van achttien graden Celsius.

Welke keuzes bepalen prijs?

Wanneer je thermopaan glas kiest, moet je een aantal keuzes maken. Ten eerste moet je kijken naar de dikte van je glas. De dikte verschilt van het buiten- en binnen glas. Het buiten glas is meestal dikker, omdat deze ook tegen inbraak moet beveiligen en er meer bescherming moet zijn tegen weersinvloeden. Wil je weten welke dikte bij jouw woning past, kun je beter een vakman om advies vragen. Buiten glas kan een dikte hebben tussen de vier en acht millimeter, terwijl binnen glas een dikte heeft tussen de vier en zes millimeter. Ook het plaatsen van eventuele ventilatieroosters doet de kosten toenemen. Ventilatieroosters zorgen voor drogere lucht in je woning, waardoor er minder vocht in je huis is en minder rotting- en schimmelproblemen kunnen optreden. Thermopaan glas is niet eenduidig. Er zijn verschillende mogelijkheden, waaruit je kunt kiezen. Denk hierbij aan een kleurtje in je glas, beelden op je glas en speciale technieken.

Besparen op klus

De prijs die hier beschreven staat, is een gemiddelde per vierkante meter. Voor een hele klus, dus voor een hele woning met een glasoppervlakte van twintig vierkante meter, zou je dus ongeveer €2300 kwijt zijn, wanneer je een glaszettersbedrijf inhuurt. De prijzen van glaszetters lopen echter erg uiteen. Wanneer je wil gaan voor de beste glaszetter uit de buurt met de laagste tarieven, dan doe je er goed aan om verscheidene offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Door het vergelijken van offertes kun je tot wel veertig procent op je thermopane beglazing besparen.

Is geen dubbelglas mogelijk?

Soms kun je niet in staat zijn om enkelglas te vervangen. Mogelijke redenen hiervoor kunnen zijn: woonachtig in een monumentaal pand of geen geld voor eventuele vervanging kozijn. Voorzetramen bieden je hierbij een alternatief. Bij plaatsing van een voorzetraam wordt een extra glasplaat met een frame tegen je binnen raam aan geplaatst.

HR+++ glas de beste isolatie

Wanneer je nog meer op de lange termijn wil besparen of wanneer je duurzamer in het leven wil staan, dan is hoogrendementsglas een betere keuze. Vooral HR++ wordt door veel Nederlandse huishoudens gebruikt ter vervanging van thermopaan glas. HR triple glas is echter het beste glas. Het is driedubbelglas met in elke spouw een isolerend edelgas. Het resultaat is een vrijwel perfect isolerend raam. In een rijtjeshuis bespaar je al gauw €280 jaarlijks op je energierekening. Dit is het dubbele van de besparingskosten van thermopaan glas. HR+++ is natuurlijk een duurdere investering, maar door deze grote besparing verdien je de investering terug in minder dan tien jaar tijd. En je krijgt subsidie voor dit glas. HR+++ glas zorgt naast thermische isolatie voor een goede akoestische isolatie en heeft een betere inbraakwerende werking.


Laatste nieuws

Driedubbelglas: uitleg en prijs

Vroeger werden er in huizen alleen maar enkel glas gebruikt. Pas na

Wat is HR glas?

Het uiterlijk van HR glas (hoogrendementsglas) is niks meer of minder dan normaal

Energie besparen met dubbel glas

Natuurlijk bent u op de hoogte van de besparende effecten van dubbel