Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
hr glas kosten

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar je behoort glas ook te onderhouden om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast zorgt het onderhouden van glas dat de levensduur verlengd wordt. Dit geldt ook voor dubbelglas. Maar wat is nou de juiste manier om dubbelglas te onderhouden? Ga door met lezen hieronder en je komt er meer over te weten.

Dubbelglas onderhouden

Dubbelglas zorgt ervoor dat je flink wat geld op de energiefactuur bespaart. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat het dubbelglas regelmatig wordt onderhouden. Denk zo bijvoorbeeld aan het uitvoeren van verf- en kitwerk, het onderhouden van de bewegende delen van het kozijn en het reinigen van het dubbelglas. Vergeet verder niet dat de ventilatie in je woning verbeterd wordt door het onderhouden van je dubbelglas.

Hoe vaak onderhouden?

Het onderhouden van dubbelglas dien je regelmatig te doen, maar ben je benieuwd hoe vaak precies? Het is belangrijk om minstens 2x per jaar de ramen uitgebreid te wassen voor een betere doorkijk. Daarnaast is het essentieel om minstens 1x per jaar het verf- en kitwerk uit te voeren en moet je de scharnieren minstens 2x per jaar inspecteren, reinigen en oliën.

Een optimale ventilatie

Door te zorgen voor onderhoud aan het dubbelglas in en om je huis verbeter je de ventilatie. Om de ventilatie nóg meer te verbeteren kan je ventilatieroosters plaatsen of de ramen wat vaker opendoen om problemen zoals schimmelvorming en vochtplekken op de wanden te voorkomen.

Het onderhoud

Het onderhouden van dubbelglas bestaat uit een aantal processen. Je kunt uitgaan van de volgende 4 stappen:

 1. Verf- en kitwerk onderhouden: Zorg ervoor dat de kit en de verf er netjes onderhouden uitzien om te voorkomen dat vocht je woning binnen kan komen. Je voorkomt op deze manier ook houtrot en schimmelvorming. Inspecteer zowel de kit als het schilderwerk en werk deze bij indien noodzakelijk.

 

 1. Draaiende delen onderhouden: Als de draaiende delen van het systeem niet correct functioneren dan dien je hier aandacht aan te besteden. Controleer hierbij deurkrukken, scharnieren, sloten en hefbomen van tijd tot tijd door ze te reinigen, bij te laten stellen en indien nodig ook te laten oliën.

 

 1. De ventilatie checken/verbeteren: Laat ventilatieopeningen aanbrengen aan de buitenkant van het kozijn of het raam voor een verbeterde ventilatie. Zorg er wel voor dat je geen ongedierte, vuil en stof naar de openingen toe trekt en dat de openingen schoon blijven.

 

 1. Het glas goed reinigen: Het reinigen van dubbelglas is zeer essentieel aangezien dit netjes oogt en zorgt voor het constructiebehoud. Als je de ramen niet vaak genoeg reinigt, kunnen bepaalde delen door luchtvervuiling aan worden getast. Reinig meteen ook de draaiende delen, het kozijn, de ventilatieopeningen, de glaslatten en het hang- en sluitwerk om een correcte werking te garanderen en om de levensduur van het schilderwerk te verlengen.

Kies een lokaal bedrijf voor het onderhoud

Overweeg je het inhuren van een specialist, dan is het inschakelen van een lokale glaszetter de slimste keuze aangezien je geld bespaart op de kilometerkosten. Daarnaast kan een lokale glaszetter snel met je afspreken voor het onderhoud en kan een lokaal bedrijf er sneller bij zijn mocht er sprake zijn van een probleem in de toekomst.

Alternatief: zelfreinigend glas

Niet iedereen beschikt over de vrije tijd om zelf aan de slag te gaan met het onderhouden van dubbelglas. Daarnaast kan het inhuren van een specialist soms meer geld kosten dan je budget toelaat. Dit maakt zelfreinigend glas een ideaal alternatief, aangezien je geen onderhoud hoeft te doen als je zelfreinigend glas laat installeren. Zelfreinigend glas kost ongeveer 20% meer dan dubbelglas, afhankelijk van wat voor soort zelfreinigend glas je kiest.

Sluit een onderhoudscontract af

Het is verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten met een glaszetter zodat je geen omkijken meer hebt aan het onderhouden van het dubbelglas. Je weet op deze manier zeker dat het onderhoud tijdig gebeurt, je hoeft niet te denken aan de kosten die bij het onderhoud komen kijken en je hoeft zelf geen tijd te besteden aan het onderhoud aangezien de glaszetter zelf periodiek langskomt.

Besparen op het onderhoud

Moet je een glaszetter inschakelen en wil je zo veel mogelijk op de kosten besparen, dan kan je rekening houden met de onderstaande bespaartips om de kosten wat te verlagen:

 • Kies niet de eerste de beste glaszetter met een goede prijs, maar vraag meerdere offertes aan bij andere glaszetters zodat je een vergelijking kunt maken. Zo heb je een beter beeld van de gemiddelde kosten.
 • Kies alleen lokale glaszetters zodat je minder aan kilometerkosten moet betalen. Je betaalt namelijk €0,50 tot €1,00 per kilometer als de glaszetter naar je toe moet rijden. Je gaat meer betalen aan kilometerkosten naarmate je verder van de glaszetter woont.
 • Check of de buren ook plannen hebben om een glaszetter in te huren zodat jullie de kosten met elkaar kunnen delen.
 • Onderhandel met de glaszetter. De meeste glaszetters zijn wel bereid hun tarieven te verlagen tegen bepaalde voorwaarden.
 • Laat de glaszetter meerdere klusjes uitvoeren zodat je één voordelige totaalprijs betaalt voor een aantal klussen in plaats van betalen per aparte klus.

Checklist

Voor je overgaat tot het inhuren van een glaszetter, check altijd eerst deze zaken:

 • Is de glaszetter aangesloten tot een bepaalde brancheorganisatie of beschikt deze over enige keurmerken?
 • Wordt de offerte wel inclusief de btw vermeld?

De ramen van je woning zijn zeer belangrijk en verdienen dan ook de nodige aandacht. Onderhoud dubbelglas regelmatig om de levensduur te verlengen, maar ook omdat schone ramen een nette eerste indruk geeft van je huis. Wil je meer weten over de mogelijkheden van het inschakelen van een specialist om je te helpen met het onderhoud van je dubbelglas? Dan is het een slim idee om offertes bij meerdere glaszetters uit je eigen regio aan te vragen, deze offertes te vergelijken met elkaar en vervolgens kiezen voor de glaszetter die het beste past bij je wensen, je voorkeuren en je budget.


Laatste nieuws

5x Veelgemaakte fouten glas zetten

Als u nieuw glas nodig heeft, maar uw kozijnen zijn nog goed,

hr glas kosten

De juiste manier om dubbelglas te onderhouden

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar je behoort glas ook te

4x Valkuilen bij aankoop isolatieglas!

Als je oude woning nog oude beglazing heeft dan is de kans