Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op het gebied van brandveiligheid gebruikt men steeds meer brandwerend glas in Nederland. Deze glassoort wordt ook wel brandvertragend glas genoemd. Het wordt telkens vaak in openbare ruimtes gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan scholen, ziekenhuizen, hotels en theaters. De ruit biedt bescherming tegen het overslaan of doorslaan van brand. Hierbij garandeert u de veiligheid van mens en gebouw.

Kwaliteitsnormen

kwaliteit brandwerendglasBrandwerend glas is een veiligheidsglas met een vertragende werking tegen brand. Overheden en ook de brandweer als uitvoerend orgaan stellen normen en eisen aan dit speciaal glas. Het wordt ook gecontroleerd. Brandwerend glas heeft drie kwaliteitsnormen:

  • NEN 6068 : bepaling van de weerstand tegen het overslaan en doorslaan van brand in tussenruimten
  • NEN 6069 : proeven en classificatie van de brandwerendheid van bouwonderdelen en producten
  • NEN-EN 13502-2: brandclassificatie van bouwonderdelen en producten

Uit deze waarden worden drie eisen aan de brandwerendheid gesteld:

  1. E : stabiliteit (vlamdichtheid van de brandwerende ruit)
  2. EW : stabiliteit en stralingsbeperking (vlamdichtheid en warmtestraling van de brandwerende ruit)
  3. EI : stabiliteit en afzondering van temperatuur (vlamdichtheid en temperatuur van de ruit tot maximaal 140 graden Celsius)

Deze eisen zijn gecombineerd aan een tijdslimiet in minuten. U hebt ze vaak in 30, 60 of 90 minuten. Brandwerend glas moet door TNO getest zijn. Een testrapport moet er ook aanwezig zijn.

Voordelen brandwerend glas

De voordelen van het gebruik van brandvertragend glas is onder meer de leverbaarheid in vele soorten, zoals gehard, gelaagd en draadglas. Het glas is tevens leverbaar in combinatie met ander soort veiligheidsglas. Denk bijvoorbeeld aan isolatieglas, kogelwerend glas of inbraakwerend glas.

Brandwerend glas kan zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst worden. De kozijnen en deuren moeten ook goed bestand zijn tegen brand. Het is zeer raadzaam om hiervoor een glas expert te benaderen. Een ander voordeel van het plaatsen van brandvertragend glas is, dat u soms korting van een verzekeringsmaatschappij kunt krijgen.

Voor een particulier is het verzekering- en aansprakelijkheidstechnisch niet aan te bevelen om dit soort glas zelf te plaatsen. Het kan soms aan onkunde liggen bij de keuze van een verkeerde glassoort of het verkeerd aanbrengen van een goede glassoort. Een ander nadeel is de onduidelijkheid over brandvertragend glas. Bij het plaatsen van dit glassoort komen meerdere specialismen bij elkaar. De gestelde eisen moeten duidelijk zijn; het glas en de constructie moeten aan die eisen voldoen. Tevens moet de betrokken lokale overheid er verstand van hebben. De brandweer moet kundig zijn. Welke eis (E, EW of EI) er wordt gesteld en hoe de brandweer als toezichthouder het opvat zijn twee grote problemen bij dit glassoort.

Brandwerend glas prijzen

Als u over prijzen van brandwerend glas praat, is het moeilijk een prijs vast te stellen. Ze kunnen enorm verschillen. De prijzen hangen af van de bovengenoemde gestelde eisen en kwaliteitsnormen. De overheid en brandweer schrijven deze complexe wet- en regelgeving voor. Bij uw offerte aanvraag moet u hiermee rekening houden.

De glasspecialisten zullen u  uitgebreid adviseren over de gebruikte maat, details en toepassingen. Een indicatie van de kosten is ongeveer vanaf Euro 160,48 per m² exclusief btw voor 30 minuten brandwerendheid met spiegeldraad erin verwerkt. Dit betreft een blank gelaagd veiligheidsglas. De genoemde indicatieprijs is inclusief transport in Nederland, verzekering en toeslagen. In tegenstelling tot traditioneel enkel glas van minimaal 2 mm dikte is de indicatieprijs ongeveer vanaf Euro 18,25 per vierkante meter (prijs exclusief BTW). In prijs is het een wereld van verschil tussen beide glassoorten.

Gratis en vrijblijvende glas offertes

Ontvang gratis en vrijblijvend tot maximaal 6 offertes van professionele glaszetters uit uw regio. Ook benieuwd hoeveel de plaatsing van brandwerend glas voor uw woning u zal kosten?
Start uw offerte aanvraag


Laatste nieuws

Moet ik bij dubbel glas ook nieuwe kozijnen laten plaatsen?

Het hele jaar door worden woningbezitters benaderd door bedrijven die nieuwe kozijnen

Dubbel glas lek

Als u ziet dat er bij dubbel glas condensatie aan de binnenkant van

Omdat de wintermaanden al duur genoeg zijn

Bij veel huishoudens is de maandelijkse energierekening een heet hangijzer, waarschijnlijk is