Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In tijden van verduurzaming is dubbelglas wel een vereiste. Dubbelglas is een glassoort bestaande uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met lucht. Bij hoogrendementsglazen, een speciaal type dubbelglas, wordt deze spouw gevuld met een goed isolerend edelgas en hebben de ramen vaak een extra coatingslaag ten behoeve van de isolatie. Een lek in je dubbelglas kan meerdere nadelige gevolgen hebben. Daarom zal dit artikel aan dit fenomeen aandacht besteden.

Kenmerken van lekkend dubbelglas

Condens in je dubbele beglazing kun je altijd wel eens aantreffen, maar wanneer die condens blijft en uiteindelijk een witte waas vormt, dan is er toch sprake van een lek in je dubbelglas. Lekkend dubbel- of triple glas wordt ook vaker blindslag of lekslag genoemd. Blindslag is eenvoudig te herkennen:

  • Vocht tussen de twee glasplaten, dus in je spouw.
  • Er ontstaat een witte of blauwe waas op je ruiten als gevolg van kalkaanslag.
  • Je ziet witte uitbloei tussen de afstandhouders of glasbladen.
  • Je vindt ronde witte afzettingen tussen het raam.

Hoe ontstaat lekkend dubbelglas?

Een lekke ruit wordt veroorzaakt door de loslatende verbinding tussen de glasplaten en de afstandshouder. Bij dubbelglas heb je te maken met een spouw. Om de glasplaten bij een gedeeltelijke spouwvulling goed bij elkaar te drukken, wordt gebruik gemaakt van afstandshouders. Deze worden op de spouwhaak vervaardigd en tegen de glasplaten aangedrukt. Tussen de afstandshouder en het glas ontstaat een ruimte, waarin schone en droge lucht zich moet bevinden. Om dit te realiseren wordt de complete rand met beglazingskit afgedicht.

Oorzaken lek in je dubbelglas

Een lek in je dubbelglas kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kan het een fabricagefout betreffen. Als een glaszetter dit type fout constateert, wanneer hij je lek ziet, dan heb je recht op levering van nieuw dubbelglas. In sommige gevallen krijg je dan zelfs een vergoeding voor het herplaatsen van het glas. Een tweede oorzaak is dat je glas gewoon op is. Aan het eind van zijn levensduur na ongeveer dertig jaar moet je het glas laten vervangen. Een derde oorzaak is een plaatsingsfout van de glaszetter. Dubbelglas heeft echter een garantieperiode van tien jaar. Wanneer binnen tien jaar een lek plaatsvindt, dan moet de glaszetter het glas vervangen en het plaatsen van een nieuwe glasplaat voor zijn rekening nemen. Een laatste oorzaak kan slecht onderhoud van het kozijn zijn. In dit geval zijn de kosten van de vervanging van je ramen voor eigen rekening.

Gevolgen lekkend dubbelglas

Je hebt geconstateerd dat je glas inderdaad lek is, maar is dit nu zo erg? Wat zijn de nadelige gevolgen van lekkend dubbelglas:

  • Zicht wordt belemmerd door het vocht in de spouw.
  • De isolerende werking van je dubbelglas wordt teniet gedaan door een te grote vochtigheid.
  • De vochtigheid zorgt ook voor hoge luchtvochtigheidsgraad in huis.
  • Witte aanslag ziet niet zo fraai uit.

Hoe kun je lek in dubbelglas voorkomen?

Soms is een lek onoverkoombaar, maar er zijn een aantal dingen die je zelf kunt uitvoeren om een lek te voorkomen. Ten eerste kun je het verfwerk en kitwerk regelmatig onderhouden. Dit voorkomt namelijk het indringen van vocht. Zorg voor een goed onderhoud van de draaiende onderdelen aan je venster. Scharnieren, sloten en deurkrukken regelmatig poetsen en oliën, want slecht functionerende draaiende delen kunnen de oorzaak zijn van een lekkage in de randafdichting. Zorg tevens voor een neuslat voor de afvoer van water. Een neuslat is een glazen lat, die ervoor zorgt regenwater op een goede manier af te voeren en overtollig vocht zo weg te houden van je glas.

Kan een lek gerepareerd worden?

Als je dubbelglas een lek bevat, dan is die niet meer te repareren. Door de lekkage lekt namelijk het isolerende edelgas in de spouw tussen de glasplaten weg. Hierdoor is het raam zijn isolerende werking kwijt. In dit geval rest je niks anders dan nieuwe beglazing te laten installeren. Heeft het vocht ook je kozijnen aangetast, dan moet je die veelal ook meteen vervangen.

 

 


Laatste nieuws

Een goede keuze: kozijnen met dubbel glas

Nieuwe kozijnen worden bijna altijd met dubbel glas geleverd. Het vervangen van

Omdat de wintermaanden al duur genoeg zijn

Bij veel huishoudens is de maandelijkse energierekening een heet hangijzer, waarschijnlijk is

Moet ik bij dubbel glas ook nieuwe kozijnen laten plaatsen?

Het hele jaar door worden woningbezitters benaderd door bedrijven die nieuwe kozijnen