Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het laten plaatsen van dubbelglas is een energiezuinige maatregelen aan je woning. Het dubbelglas moet dan wel onder een bepaalde isolatiewaarde liggen, zoals je die vindt in de hoogrendementsglazen: HR++ en HR triple. Het vervangen van enkelglas of dubbelglas voor de hoogrendementsglazen is een duurzame onderneming en dientengevolge krijg je hier ook landelijke en regionale subsidies voor. Met de opkomst van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers, die je volledig van het gas afhelpen, rijst natuurlijk de vraag of het plaatsen van dubbelglas anno 2021 nog wel de moeite waard is. Dit artikel zal op deze vraag antwoord proberen te geven.

Even in een notendop

Om de hoofdvraag van dit artikel te kunnen beantwoorden, moet er even dieper in gegaan worden op de soorten dubbelglas die er momenteel op de markt zijn. Dubbelglas is een categorie glas, dat bestaat uit twee glasplaten met hier tussenin een laagje lucht of een isolerend edelgas. Dubbelglas is in principe hetzelfde als isolatieglas, alleen wordt bij laatstgenoemde de ruimte tussen de glasplaten, de spouw, opgevuld met een goed isolerend edelgas, zoals argon. Dit zijn de hoogrendementsglazen HR++ en HR+++. Bij deze hoogrendementsglazen wordt daarnaast gewerkt met speciale coatings op de glazen voor een nog betere isolatie en bij HR Triple glazen wordt er zelfs gebruik gemaakt van drie glasplaten en twee spouwen.

Voordelen van dubbelglas

Het vervangen van enkelglas en normaal dubbelglas naar isolatieglas brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Lagere energiekosten, want je houdt warmte beter binnen waardoor je minder hoeft te stoken.
  • Een hogere comfort in huis, want je beperkt warmteverlies en voorkomt dat tocht en vocht in je woning ontstaan.
  • Houdt geluid tegen, want dubbelglas heeft ook een akoestische isolatie tot gevolg waardoor geluiden van buiten je rust binnen niet meer verstoren.
  • Geen condensatievorming meer aan de binnenkant van je ruiten.
  • Beter voor het milieu, doordat je je persoonlijke CO²-uitstoot terugdringt.
  • Je bent beter beschermd tegen diefstal, want een raampje tikken gaat niet zo snel meer.

Wat kost dubbelglas anno 2021?

De prijzen van dubbelglas kunnen ontzettend verschillen. Het is mede afhankelijk van welke glaszetter je inhuurt en welk type dubbelglas je kiest. De meest toegepast glassoort is de HR++. Globaal genomen liggen de kosten van isolatieglas tussen de €65 en €200 per vierkante meter en hierbij is de isolatiewaarde bepalend, waardoor HR++ glas minder duur is dan HR +++. Tabel 1 laat je een gemiddelde van de glasprijzen anno 2021 zien.

Tabel 1. Gemiddelde prijzen van de glassoorten in 2021

 

Glassoort Isolatiewaarde Gemiddelde prijs per vierkante meter
Enkelglas 5.8 €30
Dubbelglas 2.8 €65
HR 1.8 €70
HR+ 1.4 €90
HR++ 1.1 €160
HR+++ 0.6 €200

 

Subsidie isolatiemaatregelen 2021

Nu is het zo dat, wanneer je duurzame maatregelen aan je woning onderneemt, dat de Nederlandse overheid je een helpende hand biedt om dergelijke maatregelen te stimuleren. Sinds 2021 is de ISDE van toepassing op isolatiemaatregelen. Dit houdt in dat wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen tegelijk toepast, je van de overheid subsidie krijgt, mits je woningeigenaar bent en je bewijs kunt aantonen dat een professioneel installatiebedrijf de maatregelen uitgevoerd heeft. Je kunt er dus voor kiezen om samen met de vervanging van je dubbelglas je kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen of je vloer te isoleren. Voor de vervanging van dubbelglas krijg je €35 per vierkante meter voor HR++ glas en €100 voor HR+++.

Is dubbelglas anno 2021 nog aan te raden?

Dubbelglas is een flinke investering in je woning en de terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de tien á twintig jaar. Toch wegen de nadelen niet op tegen alle voordelen. Je bespaart jaarlijks honderden euro’s op je energiekosten. Je werkt mee aan het milieu door je stookkosten terug te dringen. En je verbetert je wooncomfort tegelijkertijd. Daarbij krijg je ook nog eens van de overheid subsidie op de installatie van je dubbelglas, waardoor je investering eveneens een stuk minder hoog is.

Verdere besparing

Als de hoge kosten je nog een doorn in het hoog zijn, houd dan voor ogen dat je die ook nog eens zelf in de hand hebt. Als je bij meerdere glaszetters uit de buurt offertes opvraagt, kun je die namelijk onderling vergelijken. Niet alleen kun je zo veertig procent minder kosten betalen, maar ook kies je de vakman die bij je past en met de beste kwaliteit.


Laatste nieuws

Een goede keuze: kozijnen met dubbel glas

Nieuwe kozijnen worden bijna altijd met dubbel glas geleverd. Het vervangen van

Omdat de wintermaanden al duur genoeg zijn

Bij veel huishoudens is de maandelijkse energierekening een heet hangijzer, waarschijnlijk is

HR++ of HR Triple glas?

Er zijn meerdere uitvoeringen van het hoogrendementsglas. De meest gebruikte variant is