Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De meeste moderne en nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van dubbel glas. Hierdoor is je woning beter geïsoleerd, de waarde van je woning gaat omhoog, je hebt meer wooncomfort en je bent beschermd tegen inbraak, tocht en lawaai van buiten. Maar wat is dubbel glas nou precies, welke soorten zijn er beschikbaar en is het plaatsen van dubbel glas wel de moeite waard? Lees hieronder verder om het allemaal te weten.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas kan worden omschreven als het plaatsen van extra glaslagen op de glazen van je woning waardoor je woning beter wordt geïsoleerd. Er worden 2 dikke glasplaten geplaatst tegen je glazen. Tussen deze 2 platen zit een spouw die zorgt voor de isolerende werking waardoor dubbel glas ook wel isolatieglas wordt genoemd. Bij HR-beglazing is er sprake van een laag edelgas welke voor een betere isolatie zorgt. Vanaf 2020 dient elke woning verplicht van dubbel glas te zijn voorzien.

Soorten dubbel glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen het aantal lagen van het glas en de isolatiewaarde. Hoe meer plusjes, des te hoger de waarde van isolatie. De populairste keuze in Nederland is de HR++ variant dankzij de scherpe prijs en de hoge isolatiewaarde. De verschillende soorten dubbel glas zijn als volgt:

  • Dubbel glas

  • HR glas

  • HR+ glas

  • HR++ glas

  • HR+++ glas

Dubbelglas: de voordelen en nadelen

Bij dubbele beglazing kan je rekenen op een aantal voordelen maar helaas zijn er ook nadelen verbonden aan dubbel glas. Hieronder kan je nagaan wat de voor- en de nadelen zijn van dubbel glas:

Voordelen

Nadelen

De kosten op je energierekening gaan omlaag vanwege de besparing op de isolatiekosten.

De kosten voor dubbel glas kunnen flink oplopen.

Je hebt extra wooncomfort door de stabiele temperatuur in je woning.

De terugverdientijd kan tussen de 4 a 8 jaar oplopen.

Dubbel glas heeft een inbraak werende functie.

Er is sprake van condensvorming op de buitenkant van dubbel glas.

De levensduur van dubbel glas is zeer lang.

Dubbel glas voorkomt lawaai van buitenaf en tocht.

Dubbel glas is goed voor het milieu en gaat klimaatverandering tegen.

De kosten van dubbel glas

Hoeveel je gaat betalen voor het aanleggen van dubbel glas hangt af van verschillende factoren zoals het soort dubbel glas maar ook de dikte. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te hoger de prijs. Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor het laten aanleggen van dubbel glas afhankelijk van wat voor soort dubbel glas je kiest. Daarnaast kan je ook meteen zien wat je jaarlijks gaat besparen als het gaat om een oppervlakte van ongeveer 20m2.

Soort dubbelglas

Kosten per m2

Jaarlijkse besparing

Standaard dubbel glas

€115 – €120

€140

HR glas

€120 – €125

€180

HR+ glas

€125 – €130

€220

HR++ glas

€130 – €135

€260

HR+++ glas

€170 – €180

€280

De terugverdientijd

Hoe hoger de isolatiewaarde, des te hoger de prijs maar ook hoe sneller je investering is terugverdiend aangezien je met een goed geïsoleerde woning veel meer bespaart. De gemiddelde terugverdientijd van dubbel glas per dubbel glas soort is als volgt:

Soort dubbelglas

Isolatiewaarde

Terugverdientijd

Standaard dubbel glas

2,7

16,5 jaar

HR glas

1,7 – 2,0

13,5 jaar

HR+ glas

1,3 – 1,6

11,5 jaar

HR++ glas

1,2

10 jaar

HR+++ glas

0,5 – 0,9

12 jaar

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de impact die de Corona crisis heeft gehad op de glasbranche. 50% van het isolatieglas wordt uit het buitenland geïmporteerd en vanwege de crisis zijn er problemen opgekomen bij de levering wat voor een vertraging zorgt waardoor veel werkzaamheden stil komen te staan. Hierdoor wordt de terugverdientijd ook verlengd.

Subsidie op dubbel glas?

Alhoewel je flink bespaart op de isolatiekosten met dubbel glas, dan nog is het laten plaatsen van dubbel glas niet bepaald goedkoop. Hierdoor is het van groot belang om te kijken in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen om de vrij hoge investeringskosten te verlagen. De overheid wil namelijk de Nederlandse inwoners graag stimuleren om hun woning te verduurzamen door het uitgeven van subsidies op duurzame maatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dien je wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo is het verplicht om minstens 2 energiebesparende maatregelen te nemen zodat je ongeveer 20% van de investering terug kunt krijgen. Een andere voorwaarde is dat de klus door een professioneel wordt uitgevoerd.

Dubbel glas: de moeite waard?

Dubbel glas is vergeleken met enkel glas zeker de moeite waard om verschillende redenen. Behalve dat dubbel glas zorgt voor een verlaging in je maandelijkse energiekosten door de besparing op de isolatie, geniet je ook van een heerlijke binnen temperatuur en gaat dubbel glas zeer lang mee. Daarnaast voorkomt dubbel glas lawaai van buitenaf en heeft dubbel glas een inbraak werende functie wat een vergroot gevoel van veiligheid geeft. Hoe hoger de isolatiewaarde van het dubbel glas, des te meer je gaat betalen. Maar, over het algemeen geldt dat hoe hoger de isolatiewaarde van het dubbel glas, des te sneller je investering is terugverdiend. Daarnaast kan je, indien je voldoet aan de aangegeven voorwaardes, een aantrekkelijke subsidie aanvragen bij de gemeente om de hoge investeringskosten van het aanleggen van dubbel glas te verlichten. Zo wordt het nóg interessanter om dubbel glas aan te schaffen voor je woning.

Het laten aanleggen dubbel glas heeft verschillende voordelen die zwaar opwegen tegenover de nadelen. Behalve dat je geniet van de heerlijke binnentemperatuur stijgt je woning in waarde, daalt je energierekening en is je woning beter beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals de kou, tocht of zelfs inbraak. Dit maakt het zeker de moeite waard om te investeren in dubbel glas voor je woning.


Laatste nieuws

hr glas kosten

Dubbel glas subsidies en premies

Het plaatsen van dubbele beglazing in de ramen van uw woning levert een

Driedubbelglas: uitleg en prijs

Vroeger werden er in huizen alleen maar enkel glas gebruikt. Pas na

Brandwerend glas

Op het gebied van brandveiligheid gebruikt men steeds meer brandwerend glas in