Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je van plan bent om een woning te huren, dan weet je vaak niet in wat voor een staat jij je woning aantreft. Je moet zelf vloeren leggen. Je moet zelf je muren verven of behangen. Je moet zelf de inrichting doen. Woningen met een bouwjaar eerder dan 1982 zijn vaak niet of slecht geïsoleerd, terwijl je als huurder graag wat geld zou willen besparen waar dat kan. Een goed begin om je woning te isoleren is door dubbelglas te gebruiken in al je ramen, maar mag dit zomaar in een huurwoning?

Verschillende varianten van dubbelglas

De naam dubbelglas zegt het al, maar dit is glas bestaande uit twee glasplaten waartussen een laagje lucht zit dat voor isolatie zorgt. Hierdoor bespaar je op je stookkosten, je bewijst het milieu een dienst, je hebt minder last van tocht en lawaai wordt tegengehouden. Enkel glas vervangen door dubbelglas kan je honderden euro’s per jaar schelen. Van dubbelglas zijn er meerdere varianten. Het standaard dubbelglas en HR glas.

Het HR glas uitgelicht

HR staat voor hoog rendement en hierbij zit tussen de twee glasplaten een isolerend gas, zoals Argon, in plaats van lucht, waardoor de isolatie nog voorspoediger verloopt. Binnen de HR glazen heb je nog verschillende typen: HR, HR+, HR++ en HR+++ (triple) glas. Vanaf de HR++ glazen heb je ook nog een extra isolerende coating op je glas zitten voor een nog betere isolatie van je woning.

Wat zijn de kosten van dubbelglas?

Ofschoon je honderden euro’s per jaar op je energiekosten uitspaart, is het laten zetten van dubbel glas een flinke investering te noemen. Het plaatsen van het glas is duur, maar er komen vaak ook nog extra kosten bij, omdat de kozijnen eveneens aangepast moeten worden. Je soort woning en het aantal ramen dat vervangen moeten worden, bepalen eveneens de totaalprijs. Tabel 1 toont een gemiddelde prijsindicatie van het laten zetten van dubbelglas.

Tabel 1. De gemiddelde prijzen van dubbelglas en een glaszetter per woningtype

Woningtype Raamoppervlakte Gemiddelde totaalprijs
Appartement 15m² €1800 – €2200
Hoekwoning 30m² €3500 – €4000
Tussenwoning 20m² €2500 – €2800
2 onder 1 dak 35m² €4400 – €4900
Vrijstaande woning 50m² €6500 – €7000

Mag je dubbelglas aanbrengen in een huurwoning?

Je mag dubbelglas in een huurwoning laten zetten, mits je een akkoord van je huurbaas hebt gekregen. Het plaatsen van dubbelglas is immers een grote verandering aan je huurwoning en valt dientengevolge onder de Zelf Aangebrachte Voorzieningen regel. Je kunt in dit geval de verhuurder een schriftelijk voorstel doen, waarna de verhuurder wel of niet een akkoord geeft. Aan deze toestemming mag de verhuurder ook voorwaarden stellen.

Is een verhuurder verplicht dubbelglas te plaatsen?

Een verhuurder in Nederland is niet verplicht om energiebesparende maatregelen in je huurwoning aan te brengen. Het is namelijk niet verplicht om bijvoorbeeld dubbelglas of isolatie in een woning te hebben. Het ontbreken hiervan is kortom geen onderhoudsgebrek aan de woning. Wil je dat de verhuurder dubbelglas in je woning laat aanbrengen, dan kun je dit bij je verhuurder aanvragen. Als deze met je verzoek akkoord gaat, moet je in veel gevallen wel rekening houden met een huurverhoging wegens renovatie. Bij het laten zetten van dubbelglas zou de huurverhoging niet meer mogen zijn dan circa achttien euro per maand.

Is er sprake van een normale huurverhoging?

Wettelijk gezien mag de verhuurder voor het aanbrengen van een verbetering aan je woning de huur verhogen tussentijds. Deze verhoging moet wel gebaseerd zijn op de totaalprijs van de investering. Wanneer je twijfelt aan de redelijkheid van de huurverhoging kun je altijd de Huurcommissie inschakelen. Ziet de Huurcommissie dat de huurverhoging niet redelijk is, dan bepaalt deze organisatie wat wel een goede huurverhoging is. Tot drie maanden na de aangebrachte verbetering kun je een beroep doen op de Huurcommissie.

Wordt je verzoek door de verhuurder afgewezen?

Als je verhuurder je verzoek om energiebesparende maatregelen in je woning te treffen afwijst, kun je altijd naar de rechter stappen die de verhuurder hiertoe kan dwingen. Bij een rechter kun je terecht voor verzoeken omtrent: raamisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en het vervangen van een cv-ketel van meer dan tien jaar oud. Ook de rechter zal de verhuurder hier alleen toe verplichten, als je bereid bent de ermee samenhangende huurverhoging te betalen.


Laatste nieuws

Wat kost het laten plaatsen van dubbel glas in 2020?

Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas. Tussen deze glasplaten bevindt zich

5x Veelgemaakte fouten glas zetten

Als u nieuw glas nodig heeft, maar uw kozijnen zijn nog goed,

Alles wat je moet weten over thermopaan glas

In tijden van verduurzaming kiest het merendeel van de mensen voor hoogrendementsglas