Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De Nederlandse overheid heeft vanaf 2020 aangegeven dat elke woning in Nederland voorzien moet zijn van dubbele beglazing. De aanschaf en installatie van dubbel glas hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Je kunt zelf kiezen wat voor soort dubbel glas je gaat nemen, aangezien elk dubbel glassoort een ander prijskaartje heeft. Maar welk soort dubbel glas is het goedkoopst en wat betaal je per vierkante meter? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas is simpelweg de plaatsing van extra glaslagen op je glazen om de isolatie van je woning te bevorderen. Dit wordt bereikt door het plaatsen van 2 dikke glasplaten tegen je glazen, met daartussen een spouw. Dit spouw heeft een isolerende werking. In Nederland is het sinds 2020 verplicht om je woning te voorzien van dubbel glas.

De 5 soorten dubbel glas

In Nederland kennen we 5 soorten dubbel glas. Het verschil per dubbel glassoort zit voornamelijk in de dikte van het glas en de isolatiewaarde. Over het algemeen geldt dat meer plusjes betekent dat de isolatiewaarde hoger ligt. De 5 soorten dubbel glas zijn als volgt:

 1. Dubbel glas

 2. HR glas

 3. HR+ glas

 4. HR++ glas

 5. HR+++ glas

Waarom dubbel glas een goed idee is

Er zijn verschillende redenen waarom het aanschaffen van dubbel glas een goed idee is:

 • Je betaalt veel minder aan energie omdat je bespaart op de stookkosten.

 • Je wooncomfort stijgt dankzij de stabiele en prettige binnentemperatuur.

 • Dubbel glas heeft een inbraak werende functie dankzij de dikte van het glas.

 • Er is sprake van minder lawaai van buitenaf en tocht.

 • Dubbel glas heeft een lang levensduur en is milieuvriendelijk.

Prijsopbouw van dubbel glas

Het is belangrijk om na te gaan hoe de prijs van dubbel glas is opgebouwd. Je kunt ervan uitgaan dat minstens 52% uitgaat naar de arbeidskosten. Het aanbrengen van dubbele beglazing kan een arbeidsintensieve klus zijn afhankelijk van het glassoort en de situatie van de ruiten. Verder gaat 45% uit naar de materiaalkosten en 3% naar de apparatuur die nodig is voor de installatie. Huur je een landelijke specialist in? Dan komen hier er nog kilometerkosten bij van gemiddeld €0,50 tot €1 per kilometer.

Hoeveel betaal je voor dubbel glas?

Wat de kosten zijn voor de verschillende soorten dubbelglas hangt voornamelijk af van de dikte, aangezien een hogere isolatiewaarde ook meer kost. De kosten kunnen worden bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters. Hieronder tref je een overzicht met de gemiddelde kosten voor de aanschafkosten, de kosten inclusief plaatsing en de terugverdientijd.

Soort dubbelglas

Aanschafkosten

Kosten incl. plaatsing

Terugverdientijd

Standaard dubbel glas

60 per m2

115 per m2

13 jaar

HR glas

65 per m2

120 per m2

11 jaar

HR+ glas

70 per m2

125 per m2

9 jaar

HR++ glas

75 per m2

130 per m2

9 jaar

HR+++ glas

110 per m2

170 per m2

11 jaar

Daarnaast dien je rekening te houden met de extra kosten die nog komen kijken bij de aanschaf en plaatsing van dubbel glas. Denk zo aan kosten voor het verwijderen en het afvoeren van oud glas, het aanpassen van ramen en kozijnen of van hang- en sluitwerk en eventuele kosten voor schilderwerk.

Welk soort dubbel glas is het goedkoopst?

Het is duidelijk op te merken dat standaard dubbel glas het goedkoopste is. Dit komt omdat de isolatiewaarde wat lager ligt vergeleken met de andere soorten dubbel glassoorten. Per vierkante meter betaal je voor standaard dubbelglas €115 inclusief plaatsing. HR glas volgt op nummer 2 voor goedkoop dubbel glas, waarbij de kosten €120 zijn per vierkante meter. HR+ volgt hierna met een kostenplaatje van €125 per vierkante meter. Voor een oppervlakte van 60m2 betaal je dus voor standaard dubbel glas €6.900. Voor HR glas betaal je voor dezelfde oppervlakte €7.200 en voor HR+ betaal je €7.500. De goedkoopste soort dubbel glas is dus standaard dubbel glas.

5 tips om dubbel glas nóg goedkoper te maken!

Aangezien dubbel glas niet bepaald goedkoop is, is het altijd interessant als de kosten nóg meer kunnen worden verlaagd. Dit kan worden bereikt op de volgende manieren:

 1. Kwantumkorting: Je kunt besparen op de kosten door na te gaan in hoeverre de buren ook interesse hebben in dubbel glas. Zo krijgt de specialist een grotere opdracht en kan je kwantumkorting aanvragen.

 2. Slechts een deel vervangen: Je kunt ook kiezen om maar een gedeelte van je ruiten te vervangen. Denk hierbij voornamelijk aan de ruimten die het meeste wordt verwarmd zodat je meer warmte kunt besparen.

 3. Voorkom glasschade: Onderhoud je ramen regelmatig met een sopje en een spons om reparaties te voorkomen aangezien de kosten voor het repareren van dubbel glas flink kunnen oplopen.

 4. Lokale specialist: Laat de beglazing aanbrengen door een lokale specialist om de hoge kilometerkosten van een landelijke specialist te voorkomen.

 5. Vergelijk eerst offertes: Vraag verschillende offertes aan bij meerdere specialisten zodat je ze met elkaar kunt vergelijken en de beste deal kunt selecteren.

 6. Vraag een subsidie aan: Ga na bij je lokale gemeente in hoeverre een subsidie mogelijk is voor de aanschaf van dubbel glas. Zo bespaar je tot wel 20% op de kosten van dubbel glas.

Dubbel glas zorgt voor een verhoogd wooncomfort voor elke bewoner van het huis. Daarnaast geniet je van de lagere energiekosten dankzij de besparing op de stookkosten, ben je milieuvriendelijk bezig en kan je heel lang genieten van je dubbel glas aangezien de levensduur zeer lang is. Hierdoor is het investeren in dubbel glas voor je woning zeker de moeite waard.


Laatste nieuws

Zonwerend glas

Tegenwoordig zijn er diverse soorten glas waar u uit kunt kiezen voor uw woning

Is het plaatsen van dubbel glas in 2021 de moeite waard?

De meeste moderne en nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van dubbel glas. Hierdoor

HR++ of HR Triple glas?

Er zijn meerdere uitvoeringen van het hoogrendementsglas. De meest gebruikte variant is