Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer u op het punt staat om dubbel glas aan te schaffen, maar u dat nog nooit eerder heeft gedaan is het zomaar mogelijk dat u bepaalde fouten maakt. Een punt waar bijvoorbeeld veel mensen geen rekening mee houden is de dikte van het dubbel glas. Toch is deze erg belangrijk. Het is namelijk de dikte van het glas die verantwoordelijk is voor de isolerende factor waar het glas in kwestie over beschikt. Met andere woorden, hoe dikker het dubbel glas van uw keuze, des te meer warmteverlies er kan worden voorkomen en des te voordeliger de eindafrekening van uw energiefactuur wordt. Bent u ook op zoek naar informatie over de dikte van dubbel glas evenals de kostprijs die aan de verschillende diktes is verbonden? Aarzel dan niet langer, lees snel verder en kom alles te weten over de verschillende diktes van dubbel glas!

Factoren die de dikte van dubbel glas bepalen

Wanneer u in de winkel staat is het niet aan te raden om zomaar lukraak te kiezen voor een bepaalde dikte voor uw dubbel glas, in tegendeel. Diverse factoren oefenen immers een directe invloed uit op de dikte waar u voor uw dubbel glas gebruik van dient te maken. De drie belangrijkste invloeden zijn:

  • De afmetingen van het raam
  • De isolatiewaarde waar het glas over moet beschikken
  • Het kozijn

De afmetingen van het raam

Eén van de eigenschappen van een grotere dikte gaat schuil in het feit dat ze meer stabiliteit geeft aan het glas. Dit zorgt er voor dat dikker glas in het bijzonder geschikt is voor het vullen van grote(re) ramen. Wanneer het raam groter is dan 10 vierkante meter is het bijvoorbeeld aangeraden om gebruik te maken van dubbel glas met een dikte van 30 mm. Voor kleinere ramen geldt dan weer dat isolatieglas met een totale dikte van 24 mm voldoende is.

De isolatiewaarde van het dubbel glas

Dubbel glas bestaat vandaag de dag in verschillende vormen waarbij er vooral speciale aandacht is besteed aan de isolerende factor waar het glas over beschikt. De tussenruimte of zogenaamde spouw waarvan sprake is bij dubbel glas heeft met name een grote invloed op de isolatiewaarde. In het geval van HR+ glas wordt er vanaf een dikte van 6 mm gebruik gemaakt van een tussenruimte. In het geval van HR++ is er sprake van een spouw bij een dikte van minimaal 14 mm. In ieder geval geldt, hoe dikker het glas, des te moeilijker het wordt voor warme lucht om er zich doorheen te banen, in het bijzonder wanneer de spouw bijvoorbeeld is opgevuld met edelgas.

Rekening houden met het kozijn en de sponning

De derde en laatste factor waar u bij stil moet blijven staan wanneer u van plan bent om te investeren in dubbel glas gaat schuil in het kozijn waar het glas in geplaatst dient te worden. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar enkel glas beschikt als vanzelfsprekend over een andere dikte in vergelijking met dubbel glas. Wanneer u altijd in uw kozijnen gebruik heeft gemaakt van enkel glas is het bijgevolg niet zo vanzelfsprekend dat er zomaar dubbel glas of hoogrendementsglas in kan worden geplaatst. U kunt in deze situatie twee dingen doen. Of u kunt er voor kiezen om het bestaande kozijn te vervangen door een nieuwe of u kunt de sponning laten aanpassen. Is het echt onmogelijk om deze werkzaamheden uit te voeren of heeft u er de kostprijs niet voor over? In dat geval kan ook een voorzetraam met dubbel glas een uitweg bieden.

Prijzen dubbel glas per dikte

Ondertussen is het voor u ongetwijfeld wel duidelijk met welke zaken u rekening dient te houden bij het bepalen van de dikte van uw dubbel glas. Voor veel mensen is het evenwel nog belangrijker om een goed beeld te hebben van het gemiddelde kostenplaatje dat is verbonden aan dubbel glas met een uiteenlopende dikte. Wij hebben omwille van deze reden dan ook verschillende mogelijkheden inclusief hun kostprijs voor u op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Dikte hoogrendementsglas Gemiddelde kostprijs
HR 4-5 mm 40 euro per vierkante meter
HR 5-5 mm 44 euro per vierkante meter
HR 6-5 mm 49 euro per vierkante meter

Wilt u een hogere besparing op uw energiefactuur realiseren en bent u bijgevolg niet van plan om te kiezen voor gewoon hoogrendementsglas, maar wel voor HR++ glas? In dat geval kunt u voor de verschillende diktes rekening houden met deze kosten:

Dikte HR++ glas Gemiddelde kostprijs
HR++ 4-5 mm Ongeveer 41 euro per vierkante meter
HR++ 5-5 mm Ongeveer 52 euro per vierkante meter
HR++ 6-5 mm Ongeveer 64 euro per vierkante meter

Wanneer we de dikte in detail bekijken zullen veel mensen zich de vraag stellen hoe deze nu precies is opgebouwd. In het geval van HR 4-5 betreft het bijvoorbeeld hoogrendementsglas met een eerst glasplaat met een dikte van 4 mm. De tweede glasplaat beschikt over een dikte van 5 mm. Tussen de twee glasplaten is een hoogisolerend gas terug te vinden waardoor warme lucht op haar weg naar buiten verschillende obstakels moet proberen te overwinnen.

Invloed van gelaagd glas op de dikte

U kunt er als vanzelfsprekend ook voor kiezen om gebruik te maken van gelaagd isolatieglas. De kostprijs ligt in dit geval dan wel iets hoger, u krijgt er ook maar veiligheid voor in de plaats. Wanneer we het hebben over gelaagd glas spreken we steeds over veiligheidsglas welke bestaat uit twee of meer ruiten waartussen telkens een laag folie met een dikte van 0,38 millimeter is terug te vinden. De verschillende diktes waarin gelaagd glas verkrijgbaar is ligt dus hoe dan ook gelijk aan de diktes van het standaard dubbel glas.

Dikker dubbel glas tegen een scherpe prijs?

Wanneer u sowieso nieuwe kozijnen dient te kopen voor in uw woning spreekt het voor zich dat u er meer dan waarschijnlijk voor zult willen kiezen om gebruik te maken van zo dik mogelijk dubbel glas. Hoe dikker het glas, des te hoger evenwel zoals aangegeven het kostenplaatje komt te liggen. Gelukkig kunt u door een vergelijking uit te voeren reeds heel wat goedmaken. Koop uw dubbel glas dus niet zomaar bij de eerste, de beste glaszetter aan en kies er altijd voor om eerste een objectieve vergelijking uit te voeren!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe draagt dubbel glas bij aan een koeler huis in de zomer?

De laatste jaren stijgt de zomertemperatuur in Nederland steeds meer. In 2019

Welk soort dubbel glas is het goedkoopst?

De Nederlandse overheid heeft vanaf 2020 aangegeven dat elke woning in Nederland

Zonwerend glas

Tegenwoordig zijn er diverse soorten glas waar u uit kunt kiezen voor uw woning