Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen in een lege ruimte, die gevuld kan zijn met lucht (standaard dubbel glas) of isolerende gassen, zoals argon (hoogrendementsglas). Het hoogrendementsglas heb je nog in verschillende types, waarin de mate van isolatie verschilt: HR, HR+, HR++ en HR+++. Ook hebben de hoogrendementsglazen een beschermingslaag op het glas, de zogenaamde coating. De coating zorgt ook weer voor meer isolatie van warmte.

Wat zijn de kosten van dubbel glas?

Hoe beter de isolatiewaarde van het dubbel glas is, des te hoger is de prijs. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde, waarbij deze U-waarde lager moet zijn voor een betere isolatie. Daarom is de HR+++ (U-waarde 0.5 – 0.9) duurder om te vervangen dan de HR++ (U-waarde 1.2). Wel is het geld dat je jaarlijks bespaart door een daling van de energiekosten bij de HR+++ ook groter dan bij HR++. Tabel 1 laat de onderlinge verschillen in prijs per vierkante meter tussen de verschillende glassoorten zien. Ook worden om een goede vergelijking te kunnen maken de verschillende U-waardes bij de glassoorten meegenomen en de jaarlijkse energiebesparing op je woning.

Tabel 1 verschillende dubbel glassoorten en de prijzen per vierkante meter

Dubbel glas Prijs per m² U-waarde Jaarlijkse energiebesparing per woning met 20 m² aan dubbel glas
Standaard €65 2.7 €140
Hoog rendementsglas €70 1.7 – 2 €180
HR+ €75 1.3 – 1.6 €220
HR++ €80 1.2 €260
HR+++ €120 0.5 – 0.9 €280

Tips bij het vervangen van glas

Ga je het glas van je ramen vervangen, dan is het raadzaam om op een aantal zaken te letten.

Welke soort dubbel glas wil je?

Ten eerste moet je een keuze maken: wil ik standaard dubbel glas of een hoogrendementsglas? Zoals eerder vermeld zit het verschil in de isolatiewaarde, de U-waarde. Hoe lager deze waarde is, des te beter isoleert het glas. De meeste glaszetters plaatsen tegenwoordig HR++ glas bij de vervanging van glas.

Voorkom glasschade

Het laten plaatsen van HR++ glas kost al gauw zo’n €2500, wat je pas na tien jaar terugverdiend. Wanneer je echter nog een extra isolatielaag aanbrengt tussen het raam en het metselwerk, dan dring je jouw energiekosten nog verder terug en kun je de terugverdientijd verkorten. Tevens heeft het plaatsen van isolatiemateriaal ook als voordeel dat de spanning tussen het raam, het kozijn en de woning verminderd wordt. Dit leidt tot minder glasschade door thermische breuken.

Past het HR++ glas in je kozijn?

Hoogrendementsglas is vaak dikker dan standaard dubbel glas en zeker dan enkel glas. Daarom is het raadzaam om eerst na te gaan of het hoogrendementsglas in je kozijnen past. Let hierbij op de sponningsbreedte, de ruimte in de kozijnen waarin je glas geplaatst wordt. Deze moet breder dan 23 millimeter zijn. Bij houten kozijnen kun je de sponning iets breder maken, maar bij bijvoorbeeld kunststof kozijnen niet. Vraag daarom na wat de mogelijkheden zijn bij je glaszetter.

Neem je de kozijnen mee in je klus?

Als de kozijnen nog goed zijn, hoeven die niet per se vervangen te worden. Bij een sponningsbreedte dat groot genoeg is, zullen de HR++ glazen hier ook gewoon in passen. Past je nieuwe glas niet, dan kun je ervoor kiezen meteen je kozijnen ook te vervangen. Hiermee kun je jouw woning tegelijk energiezuiniger maken en in aanmerking komen voor een landelijke subsidie, omdat je nu twee isolatiemaatregelen tegelijk neemt.

Draaikiepramen

Wanneer je zwaarder HR glas in je draaikiepramen gaat plaatsen, dan is het wellicht handig om de scharnieren ook meteen te vervangen zodat ze het zware glas kunnen dragen.

Kies je voor het beste of voor een balans tussen kwaliteit en rendement?

De HR+++ is momenteel de beste dubbel glassoort dat er is. Het heeft een lage U-waarde, waardoor je veel kosten op je energierekening kunt besparen. De aanschaf van triple glas is wel honderden euro’s duurder dan HR++ glas, terwijl de kwaliteit bijna gelijk is.

Zorg daarnaast ook voor ventilatie

Omdat HR++ glas zo goed isoleert, kan het zijn dat de luchtvochtigheid in je woning toeneemt als je niet goed ventileert. Bij een hoge luchtvochtigheidsgraad koelt je huis sneller af, waardoor je meer moet stoken voor een aangename temperatuur. Neem dus genoeg ventilatiemogelijkheden in acht, zoals het plaatsen van ventilatieroosters. Vraag de glaszetter wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Kun je meerdere soorten dubbel glas in huis combineren?

Wanneer je verschillende soorten dubbel glas in je woning wil, dan kan dit ook. Denk bijvoorbeeld aan HR+++ in de belangrijke woonruimtes, zoals de woonkamer, en HR++ in vertrekken als de hal. Houd hierbij wel rekening met verschillen in kleur en lichtinval. HR++ is beter te combineren met andere glassoorten dan de triple variant.

 


Laatste nieuws

Wat is HR glas?

Het uiterlijk van HR glas (hoogrendementsglas) is niks meer of minder dan normaal

Enkel glas vervangen door dubbel glas

Heeft u nog enkel glas in uw huis? Dan is het verstandig

4x Valkuilen bij aankoop isolatieglas!

Als je oude woning nog oude beglazing heeft dan is de kans