Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De laatste jaren stijgt de zomertemperatuur in Nederland steeds meer. In 2019 werd een recordtemperatuur aangetikt van maar liefst veertig graden Celsius. Wanneer de buitentemperaturen drastisch stijgen, blijft de binnen temperatuur uiteraard ook niet zo laag als normaal. Het antwoord van de meeste mensen is, koop een airco. Een airco zorgt echter voor hoge energiekosten en draagt indirect bij aan de opwarming van de aarde. Er ontstaat dus op die manier een vicieuze cirkel. Je huis koel houden in de zomer kan echter veel beter en energiezuiniger. Dit blog zal je een aantal tips geven hoe je dit dan moet doen.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie in je woning. Dubbel glas bestaat uit twee platen met daar tussenin een ruimte gevuld met stilstaande lucht, die warmte goed geleid. Tegenwoordig heb je zelfs speciale soorten dubbel glas, waarin de lucht vervangen is door een isolerend gas: de hoogrendementsglazen oftewel HR-glazen. Deze HR-glazen hebben daarnaast ook nog een coating op het glas, wat ook voor een betere isolatie van warmte zorgt. De HR-glazen kun je onderverdelen in vier types: HR, HR+, HR++ en HR+++.

Wat is zonwerend HR-glas?

Er is ook zonwerend hoogrendementsglas: het ZHR++ of ZHR+++. Bij dit hoogrendementsglas is een extra coating aan de buitenkant van het glas geplaatst met een zonwerende functie. Het kaatst de zonnestralen die van buiten komen af, waardoor de binnentemperatuur koeler wordt. Het nadeel is echter dat deze coating ook in de wintermaanden werkt, waardoor er dan minder warmte van de zon je huis natuurlijk opwarmt. Het ZHR glas is vooral handig, wanneer er buiten geen zonwering geplaatst kan worden, zoals bij hoogbouw. In gewone woningen kun je beter gebruikmaken van HR++ of HR+++ glas met zonwering aan de buitenkant van je woning.

Tip 1: Houd deuren en ramen dicht bij warmte

Warmte kan niet door goed geïsoleerde ramen doordringen van buitenaf. Dus wanneer je jouw ramen en deuren potdicht houdt, komt er geen nieuwe warmte je huis in. ’s Avonds en vroeg in de ochtend, wanneer de buitentemperatuur lager is dan je binnentemperatuur, dan kun je jouw ramen en deuren openzetten voor frisse lucht.

Tip 2: Houd je gordijnen dicht bij warmte

Heb je een zonnescherm, dan laat deze zakken. Doe tevens de gordijnen dicht of je rolluiken dicht. Door de plooien van gordijnen ontstaan horizontale luchtkamers en lucht werkt redelijk isolerend. Heb je ook nog een coating op je glas, dan versterken deze isolerende effecten elkaar.

Tip 3: Zorg voor een goede isolatie vooraf aan de zomermaanden

Je weet dat de warme zomermaanden jaarlijks terugkeren. Besteed dus tijdig geld en tijd in de isolatie van je huis. In de wintermaanden zorgt een goed geïsoleerd huis voor het vasthouden van warmte, maar in de zomermaanden werkt het juist andersom en zorgt voor een afkoelend effect. Met hoogrendementsglazen kun je de binnentemperatuur zeker een paar graden lager houden dan buiten.

Tip 4: Plaats zonnefolie op je HR-glas

Hoogrendementsglas heeft al een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas en zorgt er in de zomer met zijn coating en isolerend gas ervoor dat de warmte buitenshuis blijft. Je kunt dit effect nog versterken door zonwerende folie aan de buitenkant van je raam te plakken. Van binnenuit gezien is deze folie gewoon doorzichtig, waardoor je geen uitzicht hoeft in te leveren bij het plakken van de folie. Je kunt ook kiezen voor aluminiumfolie. Het ziet er minder uit en je kunt er helemaal niet door kijken, maar ook dit weert de zonnestralen af.

Tip 5: Kies ook voor groen voor extra isolatie

Naast een goede isolatie in huis, kun je ook kiezen voor een goede isolatie op je dak en muren door middel van het plaatsen van gras, kruiden, vetplanten, et cetera. Het groendak zorgt voor een goede thermische isolatie, waardoor de planten een verkoelend effect van een paar graden op je huis hebben. In combinatie met goed isolerend glas kun je dus je binnentemperatuur nog verder terugdringen.

Tip 6: Verkoeling door een ventilator beter dan een airco

Is het nog te warm in huis, dan kun je in plaats van een airco beter ventilators gebruiken. Deze gebruiken ook stroom, maar doordat ze alleen een persoon verkoelen en niet de hele ruimte, zijn ventilators energiezuiniger en milieuvriendelijker dan airco’s. Door het dubbel glas heb je sowieso ook koelere lucht in je woning, waardoor de ventilator koele lucht rond blaast en deze toch voor een redelijke verkoeling kan zorgen.


Laatste nieuws

Welk soort dubbel glas is het goedkoopst?

De Nederlandse overheid heeft vanaf 2020 aangegeven dat elke woning in Nederland

Dubbel glas zetten tijdens muur renovatie

Veel gevels worden tegenwoordig gerenoveerd, vaak is de motivatie van deze gevelrenovatie

Energie besparen met dubbel glas

Natuurlijk bent u op de hoogte van de besparende effecten van dubbel