Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je merkt toch wel dat je in de winter veel moet stoken en in de zomers ontzettend warm hebt in je huis. Dit is te wijten aan de slechtere kwaliteit van je glas. Heb je enkelglas of standaard dubbelglas, dan isoleren deze ramen niet tot weinig. De betere optie is om het duurdere HR++ glas te pakken, dat bestaat uit twee glasplaten met daar tussenin een isolerend gas. Of kies voor HR+++ glas, dat momenteel de beste is in zijn soort met wel drie glasplaten waartussen een isolerend gas zit. Waarop moet je echter letten, wanneer je overstapt op het zogenaamde isolatieglas?

Wat zijn de voordelen van isolatieglas?

HR++ en HR triple glas hebben een lage isolatiewaarde, wat betekent dat ze goed isoleren. Hierdoor brengt deze beglazing een aantal voordelen met zich mee:

  • Het glas beperkt warmteverlies, want de warmte kan niet meer via de koudere gedeeltes van je huis je huis uitstromen.
  • Het glas zorgt voor een lagere energierekening, want warmte wordt binnen gehouden waardoor je minder hoeft te stoken.
  • Een verlaging van je stookkosten houdt in minder stoken en dit heeft weer een gunstige impact op het milieu, want er komt minder CO² vrij.
  • Je krijgt het glas met een zonwerende optie, waardoor de warmte in de zomer ook buitenshuis blijft en je een lekker koele woonkamer kunt realiseren zonder de airco op volle poelen te laten draaien.
  • Het isoleert naast thermisch ook akoestisch, waardoor geluiden van buitenaf tegen worden gehouden.
  • Je krijgt subsidie na de aanschaf van je isolatieglas, mits je naast het plaatsen van het dubbelglas nog een andere energiebesparende maatregel hebt genomen zoals de plaatsing van kunststof kozijnen of isolatie.

Waarop moet je letten bij aanschaf van isolatieglas?

Het is van belang dat je kwalitatieve ramen aanschaft en dat deze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Daarom is de hulp inschakelen van een professionele glaszetter bij deze klus niet weg. Op welke zaken dien je nog meer te letten, wanneer je HR++ of HR+++ glas koopt? Hieronder volgt een korte opsomming.

Welke soort dubbelglas pak je?

Dubbelglas wordt onderverdeeld in standaard dubbelglas en hoogrendementsglas. Binnen laatstgenoemde categorie heb je nog een aantal subcategorieën, zoals HR++ en HR+++. Hierbij isoleert HR het minst goed en HR Triple het best. De lagere isolatie waarde wordt bewerkstelligd door het edelgas in de spouw tussen de twee glasplaten of door bewerking van de glasplaat met een speciale coating. Een combinatie van beide kan ook. Dit in gedachten meegenomen, zou je natuurlijk kiezen voor HR Triple met de laagste isolatiewaarde. Houd erbij rekening dat je je glasplaten moet kiezen op de isolatiewaarde van je woning, want kies je HR+++ glas en de rest van je woning is nauwelijks geïsoleerd, dan zul je weinig voordelen hebben van de eigenschappen van HR triple.

Welke vakman kies je?

Zoals hierboven al kort aan de orde is gekomen, moet je een glaszetter inhuren om isolatieglas te laten plaatsen vanwege de risico’s en de zwaarte van het glas. Welke vakman kies je echter? Je hebt ervaren glaszetters, maar ook beginnende glaszetters. Wie kies je? Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat een beginner slechter werk levert dan de vakman. Jouw klus bepaalt de moeilijkheidsgraad voor de glaszetter. Het vervangen van glasplaten van standaard maten kan een beginnende glaszetter net zo goed doen als de ervaren glaszetter en vaak ook nog eens tegen een schappelijkere prijs, want ervaring zie je meteen terug in de prijzen per uur die gehanteerd worden. Wanneer je een huis hebt met afwijkende maten van je ramen of je woont in een passief woning of alle ramen moeten op maat gemaakt worden, dan kun je beter meer betalen en voor ervaring kiezen. Dit levert je uiteindelijk meer profijt op.

Kwaliteit van de gebruikte materialen

De kwaliteit van verschillende glassoorten verschilt ook, waardoor de isolatiewaarde hoger of lager ligt. De levensduur van de slechtere glassoorten zijn ook korter en ze zullen dus sneller gebreken vertonen. De prijs geeft het verschil in kwaliteit niet altijd goed weer en daarom is het beter om te letten op keurmerken die het glas draagt. Het KIWA keurmerk oordeelt bijvoorbeeld over de kwaliteit van hoogrendementsglas. Tevens is het CE keurmerk een teken dat het glas voldoet aan Europese richtlijnen. Als laatste biedt keurmerk FOSAG zekerheid over het glas en kozijnen. Wanneer glas een of meerdere keurmerken bij zich draagt, voldoet deze aan de strenge eisen van de autoriteiten.


Laatste nieuws

Is het plaatsen van dubbel glas in 2021 de moeite waard?

De meeste moderne en nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van dubbel glas. Hierdoor

5x Veelgemaakte fouten glas zetten

Als u nieuw glas nodig heeft, maar uw kozijnen zijn nog goed,

Zaken waarop je moet letten bij installeren van isolatieglas

Je merkt toch wel dat je in de winter veel moet stoken