Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u ziet dat er bij dubbel glas condensatie aan de binnenkant van de ruiten vormt, dan is uw dubbel glas lek. Als er condens aan de binnenkant of aan de buitenkant zit, is er in principe niks aan de hand. Condensvorming aan de buitenzijde is een onschuldig gevolg van de hoge warmte-isolatie, en condens aan de binnenzijde kan heel simpel opgelost worden door de ruimte beter te ventileren. Pas als uw condens aantreft tussen de twee glaslagen in, dan is er sprake van een lek.

→ Nieuw dubbel glas nodig? Vul hier het formulier in, vergelijk vrijblijvend meerdere offertes en maak een weloverwogen keuze

Waardoor kan dubbel glas lek raken?

Een lek in het dubbel glas kan ontstaan door achterstallig onderhoud, of door een fabricagefout van de glasfabrikant. Of de ruit kan ook aan het einde van zijn levensduur zijn gekomen. Dubbel glas gaat gemiddeld namelijk zo’n 25 tot 30 jaar mee, mits goed onderhouden. Als er sprake is van achterstallig onderhoud, of van een ruit die op het eind van zijn levensduur is gekomen, kunt u geen aanspraak doen op de fabrikant, of op uw glasverzekering. Maar als er sprake is van een fabricagefout, dan kunt u altijd contact opnemen met de fabrikant. Lees altijd goed de garantievoorwaarden van de fabrikant, alvorens contact met hen op te nemen.

Valt dubbel glas nog te repareren als het eenmaal lek is?

Het antwoord is simpelweg: nee. Als uw ruit eenmaal lek is, valt het niet meer te repareren. De enige oplossing is het laten plaatsen van een nieuwe ruit, en indien nodig nieuwe kozijnen. Doe dit in elk geval nog voor de winter, want als uw dubbel glas lek is, zult u dat zeker gaan merken aan uw stookkosten.

Steeds meer woningeigenaren gaan over tot de aanschaf van dubbel glas. Dit is niet zo heel verwonderlijk als je bedenkt dat je er behoorlijk wat geld mee kan besparen op je energierekening. Jouw gasverbruik kan maandelijks met een paar tientjes naar beneden wanneer je HR++ glas laat plaatsen. Je zou dan ook denken wanneer je jouw glas hebt laten vervangen en als de stofwolken zijn opgetrokken na de werkzaamheden dat je minder kwijt bent per maand aan je energiebedrijf. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn zit er een probleem in je HR++ glas.

Hoe herken je een lek in je glas

Je kan redelijk gemakkelijk zien of er een lek in je dubbel glas zit. Er komt in dat geval namelijk vocht in je ramen vast te zitten wat niet meer weg trekt. Een laagje condens op je ramen wat niet meer weg wil na ventilatie verraadt een lek. Het is dan tijd om snel actie te ondernemen, wil je problemen in de toekomst voorkomen. Lek isolatieglas heeft namelijk geen isolerende functie doordat de gaslaag die tussen de ramen in zat is weggetrokken. Bovendien heeft vocht de eigenschap dat het zorgt voor een kil binnenklimaat. Je blijft daardoor stoken wat juist averechts werkt.

Kan je lek isolatieglas nog repareren

Je zou denken dat lek isolatieglas nog te repareren is. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Er kan wel een nieuwe tweede glasplaat worden geplaatst, maar het gas krijg je hier niet meer tussen. Bovendien ontstaat een lek vaak door een montagefout of door slijtage, waardoor het lek in beide ramen zit. Glas wat lek is kan je dus maar gewoon het beste geheel laten vervangen. We keken voor je naar de kosten van dit vervangen.

 

Welk product koop je   uitleg Prijs per m2 of per uur Wat is de prijs per m2 of per uur
Nieuw HR++ glas Materiaalkosten van HR++ glas, exclusief werkzaamheden maar inclusief BTW Per vierkante meter Tussen 35 en 40 euro
Glaszetter Verwijderen van het lekke glas

Plaatsen van het nieuwe glas

Afvoeren van het oude glas

Uurloon Tussen 45 en 60 euro

 

  • Als je handig aangelegd bent. Ben je handig aangelegd, dan zou je kunnen besparen op de kosten van het arbeidsloon door zelf het oude lekke glas te bewaren. Bewaar wel een lek raam voor expertise-doeleinden.
  • Als je niet handig aangelegd bent. Ben je niet handig aangelegd, dan laat je het oude lekke glas verwijderen en eventueel ook afvoeren door de glaszetter. Denk er ook hier aan dat er eventueel expertise moet plaatsvinden.

Waar moet je op letten bij lek glas

Lek glas kan komen door een aantal zaken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Dit is wat nodig is voor de expertise bij lek glas.

  • Het glas is aan het eind van zijn levensduur. HR++ glas komt ooit aan het eind van zijn levensduur. Dit is na ongeveer 30 jaar. Is jouw HR++ glas ouder dan ongeveer 25 jaar als het begint te lekken, dan zit er niets anders op dan nieuw glas kopen.
  • Het glas is verkeerd gezet. Is het HR++ glas gezet door een glaszetter, dan heb je 10 jaar garantie op het werk van de glaszetter. Wanneer glas te strak is gezet in een kozijn kan het barsten of gaan lekken wanneer het kozijn gaat werken. Je kan in dit geval een beroep doen op jouw garantie bij de glaszetter.
  • Er zit een productiefout in het glas. Concludeert de glaszetter dat er een productiefout is gemaakt bij het maken van jouw glas, dan mag jij je wenden voor de garantie tot de producent van het glas. Je hebt immers genoeg betaald voor het dubbel glas.
  • Een externe oorzaak van buitenaf. Is jouw dubbel glas lek geraakt door een externe factor, dan is het verstandig om contact op te nemen met je opstalverzekeraar. Deze zal de kosten van een nieuw raam of een deel van deze kosten aan jou vergoeden.

Kan de oorzaak ook bij jezelf liggen

Zoals je het nu ziet kan je denken dat de fout bij lekkend glas altijd bij een andere partij ligt. Dit hoeft niet zo te zijn. Houten kozijnen die aan het eind van hun levensduur zijn kunnen er ook voor zorgen dat glas gaat lekken. Dit zijn zaken die je zelf in de hand hebt. Wanneer dit het geval is zal je niet alleen het glas in je ramen maar ook de kozijnen zelf moeten laten vervangen.

Een pleister op de wond

Een lek raam is nooit prettig. Gelukkig is het goed dat je kan besparen op de aanschaf van een nieuw raam en eventueel op nieuwe kozijnen. We hebben een paar praktische bespaartips voor je.

  • Koop bij een leverancier uit je eigen omgeving. Kan jij glas kopen bij een leverancier aan de andere kant van het land, dan zal deze voor de bezorging een behoorlijk bedrag aan extra kosten berekenen. Koop jij je glas in je eigen omgeving, dan is de aanschafprijs wellicht iets hoger, maar de bezorgkosten zijn veel lager. Je bent dan toch goedkoper uit.
  • Vraag offertes op.

 

Laat u goed informeren

Laat u steeds goed bijstaan door een vakman die ervaring heeft met het plaatsen van dubbel glas. Op onze site kan u vrijblijvende glaszetter offertes aanvragen en op die manier kan u tijd en geld besparen.


Laatste nieuws

Zonwerend glas

Tegenwoordig zijn er diverse soorten glas waar u uit kunt kiezen voor uw woning

Brandwerend glas

Op het gebied van brandveiligheid gebruikt men steeds meer brandwerend glas in

Alles wat je moet weten over thermopaan glas

In tijden van verduurzaming kiest het merendeel van de mensen voor hoogrendementsglas