Condens kan op allerhande verschillende manieren gevormd worden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van condensvorming aan de binnenzijde van het glas, maar ook aan de buitenkant of zelfs in de spouw van het glas kan condens optreden. Vaak denken mensen in een dergelijk geval automatisch dat er ergens iets mis is met het glas, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Heeft u eveneens te maken met condensvorming op uw dubbel glas of hoogrendementsglas? Wij geven u in dat geval graag een heldere kijk op de mogelijke oorzaken.
Inhoud van dit artikel
Condensvorming aan de buitenzijde
Wanneer u er voor heeft gekozen om te investeren in dubbel glas of hoogrendementsglas is het natuurlijk even schrikken wanneer blijkt dat er zich op een bepaald ogenblik condens vormt. Wanneer de condensvorming optreedt aan de buitenzijde van het glas, dan hoeft u nog niet meteen in paniek te slaan, in tegendeel. Het optreden van condens aan de buitenzijde van het raam, vooral in de vroege ochtenduurtjes is immers het gevolg van een lage buitentemperatuur in combinatie met een relatief hoge luchtvochtigheid. Door de hoogwaardige, isolerende werking van het glas kan er dan condens ontstaan die in de loop van de dag door een stijging van de temperaturen uit zichzelf zal komen te verdwijnen.
Vorming van condens in de spouw
In bovenstaand geval is de vorming van condens dus geen fout in het product. Een compleet ander verhaal wordt het echter wanneer er sprake is van condens in de zogenaamde spouw van de beglazing. In dat geval betreft het doorgaans wel degelijk een productiefout. Dergelijke fouten worden door middel van de keurmerk garantie steevast ingedekt voor een periode van tien jaar waardoor de beglazing geheel kosteloos kan worden hersteld. Neem hiervoor wel zo spoedig mogelijk contact op met het bedrijf dat de beglazing heeft geplaatst.