Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

hr glas prijzenHet is tegenwoordig van groot belang dat je er voor zorgt dat het warmteverlies in je woning zo veel mogelijk kan worden beperkt. In eerste instantie doen we dit door gebruik te maken van doorgedreven isolatie, maar er is meer. Hoewel veel mensen er niet bij stil staan is het namelijk zo dat er via het glas in de ramen zeer veel warme lucht de weg naar buiten kan vinden. Door een investering te doen in HR glas kan je het warmteverlies aanzienlijk terugdringen. Ben je ook van plan om in jouw woning gebruik te maken van HR glas, maar zou je eerst een concreet beeld willen hebben van wat dit type beglazing kost? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten van (dubbel) glas voor u zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale glaszetters.

Hoeveel kost HR glas?

Het spreekt voor zich dat de kostprijs van HR glas in vergelijking met enkel glas en gewoon dubbel glas een stukje hoger ligt. Dit heeft alles te maken met het feit dat HR glas uit meerdere glasplaten beschikt. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat warme lucht niet één, maar wel meerdere keren wordt geblokkeerd vooraleer het de weg naar buiten vindt. Hoeveel er precies voor HR glas dient te worden betaald is uiteraard afhankelijk van het type waarvoor je kiest. HR+++ glas is wat dat betreft logischerwijs het duurst, maar daar staat tegenover dat ze ook over de beste isolatiewaarde beschikt waardoor de meest optimale energiebesparing kan worden gerealiseerd. We zetten de gemiddelde kosten van HR glas in ieder geval even voor jou op een rijtje door middel van deze tabel.

Type HR glas Gemiddelde kostprijs
HR glas Ongeveer 75 euro per vierkante meter
HR+ glas Ongeveer 80 euro per vierkante meter
HR++ glas Ongeveer 85 euro per vierkante meter
HR+++ glas Ongeveer 125 euro per vierkante meter

De prijsopbouw van HR glas

De prijsopbouw van HR glas is in principe vrij transparant. Wat meteen opvalt is dat de materiaal- en arbeidskost zeer dicht tegen elkaar aanleunen. De kostprijs van het materiaal bedraagt 45 procent terwijl de arbeidskost op 50 procent ligt. De resterende 5 procent van de kosten wordt ingepalmd door de voorrijkosten. Het feit dat de arbeidskosten in het geval van HR glas zo hoog liggen zorgt er voor dat je als woningeigenaar altijd op een zeer eenvoudige wijze een mooie besparing kan realiseren. Door gewoon offertes op te vragen bij verschillende glaszetters en deze met elkaar te vergelijken is het mogelijk om het totale kostenplaatje aanzienlijk te drukken.

Keuzes die de prijs van HR glas beïnvloeden

Bovenstaande geeft je reeds een goed beeld van de standaard kostprijs die is verbonden aan HR glas. Er zijn evenwel verschillende keuzes die je als woningeigenaar maakt die het kostenplaatje aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Het betreft de volgende keuzes:

Keuze 1: Het soort HR glas

Eerder hebben we reeds aangegeven dat er verschillende soorten HR glas bestaan, maar we onderscheiden binnen deze mogelijkheden nog een aantal extra opties. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om gewoon HR++ glas aan te kopen voor een prijskaartje van zo’n 85 euro per vierkante meter, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor extra zonwerend HR++ glas. Deze aankopen kost je gemiddeld 115 euro per vierkante meter. Kies je voor veiligheidsglas? Dan ben je zo’n kleine 100 euro per vierkante meter kwijt.

Keuze 2: Nieuwe kozijnen of niet?

De tweede keuze heeft betrekking tot het type kozijn waar gebruik van wordt gemaakt in je woning. Je moet er namelijk rekening mee houden dat niet alle kozijnen zomaar geschikt zijn om uit te rusten met HR glas. Soms zullen ze dan ook vervangen moeten worden. In bepaalde gevallen is dit sowieso aan te raden, bijvoorbeeld wanneer het kozijn in kwestie door de tand des tijds is aangetast. Voor een nieuw kozijn dien je rekening te houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen ergens tussen de 750 en 875 euro. In deze prijs is niet alleen de BTW, maar ook de montage inbegrepen.

Keuze 3: Alternatief voor HR glas?

Beschik je om wat voor reden dan ook niet over de mogelijkheid om je bestaande ramen te vervangen door HR glas? In dat geval kan het een interessant alternatief zijn om gebruik te maken van zogenaamde voorzetramen. Door gebruik te maken van een dergelijk raam wordt er een extra obstakel gecreëerd voor de warme lucht die zich een weg naar buiten wil banen waardoor het warmteverlies aanzienlijk kan worden beperkt. De kostprijs die voor een voorzetraam in rekening wordt gebracht is gelegen tussen de 125 en 165 euro per vierkante meter.

Interessante bespaartips

Het mag onderhand wel ongeveer duidelijk zijn met welke kostprijs je rekening dient te houden in het geval van hoogrendementsglas. Voor veel mensen zal het aankopen van HR glas voor hun volledige woning evenwel een brug te ver zijn, gewoon omdat ze over een te beperkt budget beschikken. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden die er voor kunnen zorgen dat het prijskaartje van HR glas kan worden gedrukt. We zetten deze bespaartips even allemaal voor jou op een rijtje.

  • Subsidie aanvragen voor HR glas. Het is vandaag de dag nog steeds mogelijk om een subsidie te verkrijgen voor een investering HR glas. Deze subsidie wordt in tegenstelling tot vroeger niet meer op landelijk, maar wel op regionaal niveau toegekend. Door een subsidie voor HR glas aan te vragen zal je merken dat het investeringsbedrag in ieder geval reeds behoorlijk kan worden gedrukt.
  • Zorg voor een goed onderhoud van de kozijnen. Mensen staan er vaak niet bij stil, maar slecht onderhouden kozijnen zullen na verloop van tijd sporen van slijtage gaan vertonen. Deze sporen zullen opvallend sneller de kop opsteken dan wanneer er wel altijd een geschikt onderhoud is uitgevoerd. Wil je er met andere woorden voor zorgen dat je niet snel wordt opgezadeld met onverwachte, extra kosten? In dat geval is het regelmatig onderhouden van je kozijnen beslist aan te raden.
  • Kies voor HR+++ glas. Ondanks het feit dat HR+++ glas veruit de duurste vorm is van alle HR glas zorgt ze ook wel voor de meest optimale besparing op warmteverlies. Wanneer je er met andere woorden echt zeker van wenst te zijn dat je zoveel mogelijk kan besparen op je energiefactuur is de keuze voor HR+++ glas ondanks de hogere aankoopprijs al snel gemaakt.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Driedubbelglas: uitleg en prijs

Vroeger werden er in huizen alleen maar enkel glas gebruikt. Pas na

Veiligheidsglas

In dit artikel trachten we u te informeren over veiligheidsglas. We hopen

Zonwerend glas

Tegenwoordig zijn er diverse soorten glas waar u uit kunt kiezen voor uw woning