Wanneer je er vandaag de dag voor kiest om de bestaande beglazing in je woning te vervangen zal je er voor willen kiezen om gebruik te maken van HR glas. HR glas is hoogrendementsglas waardoor het een uitstekende bescherming biedt tegen warmteverlies. Hoewel het een stuk duurder is in vergelijking met enkel glas zorgt ze er wel voor dat je woning ten allen tijde lekker warm aanvoelt terwijl ook je energiefactuur nog eens kan worden gedrukt. Ben je ook geïnteresseerd in het aankopen van HR glas voor in je woning? Lees dan snel verder en ontdek welke kosten er aan dit type beglazing zijn verbonden.
Inhoud van dit artikel
Hoeveel kost HR glas?
In eerste instantie is het natuurlijk voor potentiële investeerders van belang om een goed zicht te hebben op de kostprijs die voor HR glas in rekening wordt gebracht. Vandaag de dag onderscheiden we op de markt verschillende soorten HR glas die worden aangeduid door middel van een aantal plustekens achter de HR. Hoe meer plustekens er achter de HR zijn terug te vinden, des te hoger de isolatiewaarde ligt van het glas en des te optimaler bijgevolg ook de besparing is die kan worden gerealiseerd op de energiefactuur. We zetten de gemiddelde kostprijs van HR glas in ieder geval even voor jou op een rijtje.
Type HR glas | Gemiddelde kostprijs |
HR glas | Ongeveer 75 euro per vierkante meter |
HR+ glas | Ongeveer 80 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Ongeveer 85 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Ongeveer 125 euro per vierkante meter |
Vooraleer je er voor kiest om een investering te doen in HR glas voor je woning is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij het feit dat niet alle kozijnen hier zomaar geschikt voor zijn. Wanneer je bijvoorbeeld nog over kozijnen beschikt die zijn gemaakt voor enkel glas is de kans dat je er HR+++ glas in kan stoppen nagenoeg onbestaande. Goed de opbouw en de mogelijkheden van je kozijn onder de loep nemen is dan ook altijd een absolute must om vervelende verrassingen te voorkomen.
Aandachtig zijn voor de U-waarde van HR glas
Wanneer je niet goed weet voor welke van de verschillende soorten HR glas te kiezen is het altijd interessant om even speciale aandacht te besteden aan de zogenaamde U-waarde waar het glas in kwestie over beschikt. We zetten deze U-waardes uiteraard ook even voor jou op een rijtje aan de hand van onderstaande tabel. Des te lager de U-waarde is, des te beter het glas isoleert en des te hoger de besparing op je energiefactuur zal uitvallen.
Type glas | U-waarde |
HR glas | Tussen 1,7 & 2,0 |
HR+ glas | Tussen 1,3 & 1,6 |
HR++ glas | 1,2 |
HR+++ glas | Tussen 0,5 & 0,9 |
Plaatsingskosten van HR glas
Het aankopen van dubbel glas is één ding, maar ze dient uiteraard ook nog te worden geplaatst. Het plaatsen van HR glas gebeurt doorgaans door een ervaren glaszetter. Hoewel het voor handige doe-het-zelvers misschien wel mogelijk is om deze opdracht zelf uit te voeren wordt dit toch niet bepaald aangeraden. Een glaszetter zal voor de plaatsing van HR glas gemiddeld een prijskaartje in rekening brengen van tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter. Let wel op, de kostprijs wordt nog beïnvloed door eventuele voorrijkosten evenals de huur van een steiger of hoogtewerker indien nodig.
Waarom kiezen voor HR glas?
Veel mensen stellen zich vandaag de dag nog steeds de vraag wat HR glas nu echt zo interessant maakt. Uiteraard zijn we ons allemaal wel bewust van het feit dat ze veel beter isoleert, maar daar staat tegenover dat er ook een hogere kostprijs aan verbonden is in vergelijking met gewoon dubbel glas. Dat klopt. In vergelijking met HR++ glas is gewoon dubbel glas 15 euro per vierkante meter goedkoper, maar de isolatiewaarde van het glas is ook een stuk beperkter. Dit zorgt er voor dat de besparing op je energiefactuur nooit optimaal is. Het beste kan je dan ook altijd kiezen voor HR+++ beglazing, al dien je er dan wel rekening mee te houden dat je kozijnen hierop zijn voorzien. Is dat niet het geval en dienen er nog aanpassingen te gebeuren, dan zal het totale kostenplaatje verder oplopen waar lang niet iedereen op zit te wachten. Ben je er niet helemaal zeker van of HR+++ glas in jouw kozijnen gerealiseerd kan worden? Raadpleeg dan even een expert. Hij zal je precies kunnen vertellen over welke mogelijkheden je in jouw woning precies beschikt. Denk ook aan een alarmsysteem beveiliging voor een veilige woning.
Interessante bespaartips
Ben je toch een beetje geschrokken van het relatief hoge kostenplaatje dat er is verbonden aan het vervangen van de bestaande beglazing in je woning door hoogrendementsglas? Wil je toch graag een klein beetje kunnen besparen op de kostprijs? Wij zetten graag voor jou enkele interessante bespaartips op een rijtje die er voor kunnen zorgen dat jouw hoogrendementsglas meteen een behoorlijk stuk voordeliger wordt.
- Zelf HR glas plaatsen of niet? Eerder op deze pagina kreeg je reeds een goed beeld van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan het laten plaatsen van HR glas. In principe is het mogelijk om deze prijs uit te sparen door het glas zelf te plaatsen, maar toch is een kleine waarschuwing hier op zijn plaats. Het plaatsen van glas vergt namelijk niet alleen een zekere ervaring, maar ook de nodige bescherming dragen is absoluut aan te raden.
- Recht op kwantumkorting? Is de beglazing in het huis van je buurman eveneens aan vervanging toe en wil hij graag ook een extra besparing op zijn energiefactuur realiseren? In dat geval kan het interessant zijn om samen de aankoop en plaatsing van hoogrendementsglas uit te voeren. Op die manier ontvangen jullie beiden een leuke kwantumkorting die de factuur gevoelig kan verlagen.
- Kies voor HR+++ glas. Last but not least, wil je er zeker van zijn dat je een zo optimaal mogelijke besparing op je energiefactuur kan realiseren? Kies dan voor HR+++ glas. Dit type glas staan er om bekend over een uitstekende isolatiewaarde te beschikken waardoor warmteverlies in de kiem wordt gesmoord. Zo blijft de terugverdientijd van je investering ten allen tijde binnen de perken.