Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Enkel glas prijzenHeb je in huis te maken met kapot glas in één van je ramen en wil je deze op zo’n voordelig mogelijke wijze vervangen? Ben je omwille van deze reden aan het kijken naar de mogelijkheden die enkel glas vandaag de dag nog te bieden hebben? Wij vertellen je op deze pagina graag met welke kosten je bij het aankopen van enkel glas rekening mee dient te houden.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten van (dubbel) glas voor u zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale glaszetters.

Hoeveel kost enkel glas?

kostenWanneer er vroeger een huis werd gebouwd werden de ramen steevast voorzien van enkel glas. Dat is vandaag de dag wel even anders. Tegenwoordig is het namelijk meer dan ooit van belang om gebruik te maken van goed isolerend glas omdat er anders sprake is van een behoorlijk warmteverlies. Toch kan het in bepaalde gevallen nog steeds interessant zijn om enkel glas te gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de situatie waarin je gewoon raampjes in deuren tussen twee kamers in wenst te vervangen. Hierbij dien je niet noodzakelijk gebruik te maken van dubbel of hoogrendementsglas waardoor enkele beglazing uitstekend tot haar recht kan komen. Wij hebben alvast de prijzen van enkel glas even voor jou op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Project met enkel glas Gemiddelde kostprijs
Raam (1200×800) Tussen 90 & 170 euro
6 ruiten in deur plaatsen (216×251) per stuk Tussen 50 & 90 euro
Glazen deur (2150×850) Tussen 260 & 410 euro

Je dient er vandaag de dag wel rekening mee te houden dat de populariteit van enkel glas een behoorlijke klap heeft gekregen. Omwille van deze reden geldt er bij heel veel glaszetters een minimale oppervlakte van 0,5 vierkante meter. Zelfs indien je minder enkel glas nodig hebt zal je dus waarschijnlijk altijd voor een dergelijke oppervlakte moeten betalen. Op basis van bovenstaande projecten hebben we in ieder geval even verschillende prijssituaties in detail voor jou uitgewerkt:

  • Kleine oppervlakte: Is er in jouw woning een klein ongelukje gebeurd? Heeft je zoontje bijvoorbeeld per ongeluk zijn bal door het raam getrapt? Wil je er graag voor kiezen om nieuw glas te laten zetten en ga je dan maar meteen alle ruiten vervangen in je binnendeur? In dat geval komt de totale hoeveelheid enkel glas die je nodig hebt ongeveer uit op de helft van een halve vierkante meter. Dit zorgt er voor dat je toch gewoon voor die halve vierkante meter zal betalen. In dit geval is rekening houden met een kostenplaatje van tussen de 50 en 90 euro dan ook realistisch.
  • Gemiddelde oppervlakte: Is er een ruit gesneuveld in de keuken van je woning en wil je deze op korte termijn laten vervangen? Is het volgens jou helemaal niet nodig om hier dubbel glas te voorzien? In dat geval biedt enkel glas de oplossing. Wanneer het glas betreft van 120×80 centimeter zal je rekening moeten houden met een kostenplaatje van tussen de 90 en 170 euro. Let op, in deze kostprijs is ook de plaatsing van het glas inbegrepen.
  • Grote oppervlakte: Ben je op zoek naar een mogelijkheid om meer licht in de woonkamer naar binnen te laten vallen? Wil je omwille van deze reden graag een glazen deur laten plaatsen tussen bijvoorbeeld de hal en de woonkamer? In dat geval zal je voor een dergelijk project rekening moeten houden met een kostenplaatje van tussen de 260 en 410 euro inclusief scharnieren, een deurklink en de plaatsing.

De prijsopbouw van enkel glas

Indien we de prijsopbouw van enkel glas onder de loep nemen kan worden vastgesteld dat deze uit drie delen bestaat. In eerste instantie is er de kostprijs die moet worden betaald voor het aankopen van het materiaal. Deze ligt ongeveer rond de 50 procent. 45 procent van de kosten worden voorbehouden voor het indekken van de arbeidskosten terwijl de resterende 5 procent de voorrijkosten dient in te dekken.

Keuzes die de kostprijs van enkel glas beïnvloeden

Wanneer je een investering in enkel glas overweegt dien je er altijd bij stil te blijven staan dat verschillende beslissingen een niet onbelangrijke impact kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs die voor dergelijke beglazing in rekening wordt gebracht. We zetten deze keuzes even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Helder of doorzichtig glas?

De eerste keuze die je dient te maken heeft betrekking tot het soort enkel glas. Kies je bijvoorbeeld voor doorzichtig enkel glas waar je eenvoudig door kan kijken of wil je meer privacy waardoor gezandstraald of figuurglas een interessantere keuze is? Je dient er altijd rekening mee te houden dat gezandstraald of figuurglas duurder is dan gewoon standaard enkel glas waar je wel door kan kijken.

Keuze 2: De dikte van het enkel glas

Enkel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes. We onderscheiden op dit vlak een dikte van tussen de 2 en 19 mm. De kostprijs die hiervoor in rekening wordt gebracht kan aanzienlijk variëren. Soms betaal je dan ook tot 15 euro per vierkante meter wanneer je een dikte van 2 millimeter wenst terwijl je tot 250 euro per vierkante meter kan betalen voor een dikte van 19 millimeter. Hoe dikker het enkel glas is die je uiteindelijk zal bestellen, des te hoger uiteindelijk ook het prijskaartje zal oplopen.

Keuze 3: Veiligheidsglas of niet?

De derde keuze heeft betrekking tot het feit of je kiest voor veiligheidsglas of niet. Voor gelaagd glas wordt een kostprijs aangerekend van zo’n 60 tot 100 euro per vierkante meter. Kies je voor gehard glas, dan ligt die prijs tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter en voor draadloos wordt een prijskaartje van tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter in rekening gebracht.

Keuze 4: Ventilatieroosters of niet?

De vierde en meteen ook laatste keuze heeft betrekking tot het al dan niet laten plaatsen van ventilatieroosters. Hoewel dergelijke roosters eigenlijk niet echt noodzakelijk zijn kunnen ze er wel voor zorgen dat het leefcomfort in huis aanzienlijk wordt verbeterd. Ventilatieroosters zorgen er immers voor dat de vochtige lucht wordt vervangen door een droge lucht waardoor het risico op vervelende verschijnselen zoals schimmels en houtrot aanzienlijk kan worden beperkt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Energie besparen met dubbel glas

Natuurlijk bent u op de hoogte van de besparende effecten van dubbel

Moet ik bij dubbel glas ook nieuwe kozijnen laten plaatsen?

Het hele jaar door worden woningbezitters benaderd door bedrijven die nieuwe kozijnen

Dubbel glas lek

Als u ziet dat er bij dubbel glas condensatie aan de binnenkant van