Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Glas prijzenGlas vormt een zeer belangrijk onderdeel van een woning. Sterker nog, het is veel belangrijker dan veel mensen ook maar enigszins vermoeden. Glas zorgt er immers niet alleen voor dat u als inwoner wordt beschermd tegen bedreigingen van buitenaf, daarnaast draagt ze ook bij aan een betaalbare energierekening. Bent u ook van plan om bijvoorbeeld het bestaande glas in uw huis te vervangen of gaat u een nieuwe woning bouwen en raakt u er maar niet over uit welk type glas voor u nu echt het interessantst is? Wij zetten de verschillende mogelijkheden op vlak van glas inclusief hun kostprijs even voor u op een rijtje!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten van (dubbel) glas voor u zullen zijn? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale glaszetters.

Hoeveel kost glas?

kostenLaat ons in eerste instantie maar even kijken naar het verschil in kostprijs tussen de verschillende soorten glas die op de markt zijn terug te vinden. Op vlak van glas zijn er de voorbije jaren zeer veel verschillende mogelijkheden op de markt verschenen. Uiteraard kunt u er nog steeds voor kiezen om gebruik te maken van enkel glas, maar in de praktijk wordt deze niet meer veelvuldig geproduceerd. Sterker nog, wanneer u wenst te kiezen voor enkel glas zult u altijd een bepaalde minimale afname moeten doen. Hoe dan ook, wij zetten de verschillende beschikbare glassoorten inclusief hun gemiddelde aankoopprijs graag even voor u op een rijtje!

Type glas Gemiddelde kostprijs
Enkel glas Tussen 45 & 65 euro per vierkante meter
Dubbel glas Tussen 75 & 125 euro per vierkante meter
HR+ glas Ongeveer 130 euro per vierkante meter
HR++ glas Ongeveer 135 euro per vierkante meter
HR+++ glas Ongeveer 175 euro per vierkante meter

Het valt meteen op dat enkel glas op vlak van aankoopprijs veruit het goedkoopst is. Dit lijkt op het eerste zicht dan ook de interessantste beglazing te zijn op de markt, maar in de praktijk is dat niet zo, in tegendeel. Het is vandaag de dag namelijk zeer belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde waar glas over beschikt. Bij enkel glas is deze verwaarloosbaar waardoor warme lucht zonder probleem de weg naar buiten kan vinden. Op deze manier spreekt het voor zich dat u zult moeten rekening houden met een hoge energiefactuur.

Bovendien valt op dat het verschil tussen HR+ en HR++ glas zeer beperkt is, maar het prijsverschil in aankoop met HR+++ dan weer wel zo’n 40 euro per vierkante meter extra bedraagt. Dat klopt, maar driedubbel glas is vandaag de dag dan ook de best isolerende glassoort die er verkrijgbaar is. Dit wil zeggen dat warmteverlies met deze beglazing definitief tot het verleden behoort. Omwille van deze reden durven we, ondanks de vrij hoge aankoopprijs toch zonder blozen zeggen dat dit veruit de interessantste investering is voor de toekomst die u voor uw woning op vlak van glas kunt doen.

De prijsopbouw van glas

De prijsopbouw van glas bestaat uit drie verschillende delen. We onderscheiden namelijk de kosten voor de arbeid van de kosten van het materiaal en de zogenaamde voorrijkosten. De arbeidskost is de grootste met 50 procent. De materiaalkost bedraagt 46 procent en de resterende 4 procent is nodig om de voorrijkosten in te dekken. Twee van deze kosten kunt u als woningeigenaar zeer eenvoudig beperken. De voorrijkosten kunt u bijvoorbeeld nagenoeg volledig uitschakelen door te kiezen voor een glaszetter uit de buurt. Daarnaast is de arbeidskost aanzienlijk te verlagen door een objectieve vergelijking uit te voeren. Door met beide factoren rekening te houden is het hoe dan ook dus perfect mogelijk om de aankoopprijs van uw glas aanzienlijk te verlagen. Het spreekt voor zich dat dit ten allen tijde mooi is meegenomen! Al aan het verbouwen? Lees ook: stukadoor.

Keuzes die het prijskaartje van glas kunnen beïnvloeden

Bovenstaande geeft reeds aan dat de prijs van glas onderhevig is aan verschillende invloeden. Dit geldt ook voor bepaalde keuzes die u als eigenaar van de woning maakt. We hebben ook deze keuzes even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: Het soort glas

Zoals u reeds op deze pagina heeft kunnen vaststellen bestaat glas tegenwoordig in tal van verschillende vormen. U kunt er voor kiezen om enkel glas aan te schaffen waardoor warmteverlies nog steeds vrij spel krijgt, maar het is eveneens mogelijk om te opteren voor het wat duurdere, maar veel beter isolerende hoogrendementsglas. Voor welk type glas u uiteindelijk kiest zal bepalend zijn voor een niet onbelangrijk deel van de kostprijs welke u moet betalen.

Keuze 2: De dikte van het glas

De dikte van het glas is bepalend voor de kostprijs die er aan verbonden is. Standaard is glas reeds verkrijgbaar vanaf 4 mm, maar er zijn ook dikkere glassoorten op de markt terug te vinden. Hoe dikker het glas, des te hoger de aankoopprijs komt te liggen.

Keuze 3: Investeren in een nieuw kozijn of niet?

In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om te investeren in een nieuw kozijn. Wanneer u in uw bestaande woning altijd gebruik heeft gemaakt van enkel glas is de kans namelijk bijzonder groot dat de zogenaamde sponning van het huidige kozijn niet geschikt is voor het plaatsen van hoogrendementsglas. U kunt er dan voor kiezen om het kozijn aan te laten vervangen of om te investeren in zogenaamde vooorzetramen. Een investering in een nieuw kozijn zal u in het merendeel van de gevallen tussen 725 & 875 euro kosten inclusief de montage.

Keuze 4: Ventilatieroosters voorzien of niet?

De vierde keuze is een zeer belangrijke, in ieder geval veel belangrijker dan menig aantal woningeigenaar denkt. Wanneer u heeft geïnvesteerd in nieuw glas is het namelijk altijd interessant om stil te blijven staan bij het feit of er ook ventilatieroosters voorzien moeten worden of niet. Dergelijke roosters zijn noodzakelijk omdat ze een constante aanvoer van verse lucht kunnen realiseren. U kunt er voor kiezen om een klein ventilatierooster te kopen van zo’n 20 euro, maar ook een grote van ongeveer 60 euro behoort tot de mogelijkheden. Vooral bij glas met een hoge isolatiewaarde is dit zeker en vast aan te raden.

Keuze 5: Kiezen voor veiligheidsglas of niet?

De vijfde en laatste keuze heeft betrekking tot het feit of u er goed aan doet om gebruik te maken van veiligheidsglas of niet. In bepaalde gevallen is dergelijk glas wenselijk, maar in andere situaties is het zonde van de meerprijs. Maak dit voor uzelf uit vooral offertes van verschillende glaszetters en glassoorten met elkaar te vergelijken!

Lees ook: terrasoverkapping glas

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zaken waarop je moet letten bij installeren van isolatieglas

Je merkt toch wel dat je in de winter veel moet stoken

Wat zijn de voordelen van dubbel glas

Op het moment dat u in een oudere woning woont bent u

Wat is HR glas?

Het uiterlijk van HR glas (hoogrendementsglas) is niks meer of minder dan normaal