Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er zijn meerdere uitvoeringen van het hoogrendementsglas. De meest gebruikte variant is het HR++ glas. Hoogrendementsglas bestaat voornamelijk uit twee glasplaten met daar tussenin een isolerend gas, zoals Argon of Krypton. Ook bevindt zich vaak een extra coatingslaag op de glasplaat ten behoeve van de isolatie. De ideale glassoort zou je zeggen, maar wat is het HR+++ oftewel het HR triple glas dan? Is dit een nog betere variant dubbelglas? Dit artikel zal volledig ingaan op wat HR Triple glas nu eigenlijk is en wat de voor- en nadelen van dit type dubbelglas zijn.

HR+++ glas?

HR+++ oftewel HR Triple glas is glas dat uit maar liefst drie glasplaten is opgebouwd. Tussen deze platen zit een goed isolerend gas en de glasplaten bevatten een extra isolerende coating. Het gevolg van deze toevoegingen is een goed isolerende ruit, waarmee warmte nagenoeg perfect in huis gehouden wordt in de winter. In de zomer wordt de warmte juist goed buitenshuis gehouden. HR+++ glas zorgt dus voor de beste isolatie in huis, wanneer er gekeken wordt naar de beglazing van de ruiten.

Isolatiewaarde van HR Triple  beglazing

Beste manier om je huis te isoleren klinkt vrij vaag. Daarom zal de HR Triple isolatiewaarde nu in absolute cijfers weergegeven worden. Bij veel huizen en panden van voor 1995 bestaat de beglazing nog uit enkelglas of de eerste generatie dubbelglas. Zelfs dit standaard dubbelglas isoleert maar matig, wanneer we de huidige eisen en voorschriften erop naslaan. In deze gevallen verlies je veel warmte door de beglazing, maar hiervan heb je geen last meer bij HR Triple glazen. De mate van isolatie laat de isolatiewaarde altijd zien, die hieronder uitgedrukt wordt in de U-waarde. Hoe lager deze U-waarde is, des te beter isoleert het glas. Triple glas in een kunststof kozijn heeft een U-waarde van 0.4 tot 0.9, waar bijvoorbeeld enkelglas een waarde heeft van maar liefst 5.8.

Voor- en nadelen van HR+++ glas

Het plaatsen van HR Triple glas heeft zowel zijn voor- als nadelen. Enkele voordelen zijn:

  • Isoleert tot wel vijf keer beter dan normaal glas
  • Zichtbaar is er weinig verschil met standaard dubbelglas
  • Triple glas werkt meteen akoestisch isolerend
  • Lagere energierekening jaarlijks
  • Geen condensvorming op ruiten meer
  • Gaat langer mee dan dubbelglas. Maar liefst tien jaar

Wanneer je de nadelen van HR Triple glas op een rijtje zet, zie je dat vooral de hoge kosten mensen een doorn in het oog zijn. Niet alleen de aankoop kost veel geld, maar ook moet je rekening houden met kosten voor nieuwe kozijnen. Triple glas is immers tien kilogram zwaarder dan ander dubbelglas en tevens ook dikker. Eveneens houdt driedubbelglas veel zonlicht vast, waardoor een zonwering praktisch onmisbaar is.

Wat zijn de prijzen van HR+++ glas?

HR+++ glas kost per vierkante meter natuurlijk meer dan zijn voorganger HR++. Daarom is de isolatiewaarde ook weer lager, waardoor je op de lange termijn je investering sneller terug verdiend dan bij andere dubbelglas soorten. Tabel 1 laat de gemiddelde prijzen zien van het dubbelglas en de besparing per jaar in energiekosten, die hiermee gepaard gaan.

Tabel 1. De gemiddelde prijzen van de verschillende dubbelglas soorten en de besparing per jaar

 

Dubbelglas soort Gemiddelde prijs per vierkante meter Jaarlijkse besparing
Standaard dubbelglas €115 €140
HR €120 €180
HR+ €125 €220
HR++ €130 €260
HR+++ €170 €280

 

Hieruit komt naar voren dat de gemiddelde prijs voor HR Triple glas beduidend hoger is dan bij HR++. Dit is te verklaren door de extra glasplaat die je bij HR+++ glas geleverd krijgt en door het feit dat de montage moeilijker is, aangezien je kozijn ook aangepast zal moeten worden om het gewicht te dragen van HR+++ glas.

Besparen per jaar

Natuurlijk zie je ook in tabel 1 dat je flink wat kosten bespaart per jaar op je energierekening, wanneer je kiest voor HR Triple glas. Je betaalt bijna driehonderd euro jaarlijks minder dan bij enkelglas. Tevens kun je besparen op je kosten door offertes van glaszettersbedrijven te vergelijken. Vergelijk de offertes op prijs en kwaliteit en kies de beste en goedkoopste vakman, die past bij jouw situatie. Een derde manier om te besparen is door de landelijke subsidie ISDE in de gaten te houden. Hierbij krijg je subsidie, wanneer je twee of meer energiebesparende maatregelen aan huis treft. Aangezien je bij HR+++ glas er rekening mee moet houden dat je ook nieuwe kozijnen aanschaft, tref je dus al twee maatregelen tegelijk en kom je in aanmerking voor de subsidie.

HR++ kan alternatief zijn

Ondanks alle mogelijkheden tot besparing, is het laten plaatsen van HR Triple glas een flinke investering, aangezien je jouw kozijnen waarschijnlijk tegelijkertijd moet aanpassen. Kies in dit geval voor HR++ glas. Dit dubbelglas is per vierkante meter veertig euro goedkoper en isoleert bijna net zo goed als driedubbelglas.


Laatste nieuws

Dubbel glas valt onder verlaagd BTW tarief

Sinds 1 maart 2013 valt het plaatsen van dubbel glas onder het

Energie besparen met dubbel glas

Natuurlijk bent u op de hoogte van de besparende effecten van dubbel

Triple glas vs. dubbel glas

Denk je aan het installeren van nieuwe dubbele of driedubbele beglazing? Wilt