Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas. Tussen deze glasplaten bevindt zich een ruimte met lucht of een ruimte gevuld met inert gas. Deze tussenruimte zorgt voor een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie van je woning. Je hebt inmiddels meerdere soorten dubbel glas: de standaard variant, HR glas, HR+ glas, HR++ glas en HR+++ glas. Hoe meer isolatie er plaatsvindt, des te hoger zijn de aankooprijzen van het dubbelglas. Daarom kiezen tegenwoordig veel mensen voor de HR++, die nagenoeg gelijk is aan de triple wat betreft isolatievermogen. De HR++ is alleen vele malen goedkoper dan de HR+++.

De verschillende soorten van dubbel glas

De verschillen in de soorten dubbel glas zitten in de mate van isolatie. Dit is weer afhankelijk van de spouwbreedte, de vulling van de ruimte en de coating. Bij standaard dubbel glas bestaat de tussenruimte uit lucht, omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft. Bij de HR glazen is de tussenruimte gevuld met een isolerend gas, zoals Argon of Krypton. De gassen isoleren weer beter dan lucht. Bij HR glas wordt tevens een coating, een metaallaag, toegevoegd aan het glas. De coating laat warmte van buiten wel toe, maar houdt warmte van binnen tegen door deze terug te kaatsen de ruimte in. Hoe goed een glas isoleert, kun je in een oogopslag aflezen aan de U-waarde. Hoe lager deze waarde, des te beter isoleert de glassoort.

Kostenoverzicht van de verschillende soorten dubbel glas

Het is een gegeven dat hoe beter een glas isoleert, des te hoger de aankoopprijs is. Ofschoon dit waar is, moet niet vergeten worden dat door de betere isolatie in je woning ook je jaarlijkse energiekosten verlaagd worden. Daarom kan de aanschaf van triple HR glas wel duurder zijn dan standaard dubbel glas, je bespaart ook meer kosten in je energierekening. In onderstaande tabel vind je de kosten van het glas per vierkante meter, maar zie je ook de besparingskosten per jaar. Arbeidskosten zijn hierbij niet inbegrepen.

Tabel 1 verschillende dubbel glassoorten en de prijzen

Dubbel glas Prijs per m² U-waarde Jaarlijkse energiebesparing per woning met 20 m² aan dubbel glas
Standaard €65 2.7 €140
Hoog rendementsglas €70 1.7 – 2 €180
HR+ €75 1.3 – 1.6 €220
HR++ €80 1.2 €260
HR+++ €120 0.5 – 0.9 €280

Kostenoverzicht glazen zetten

Heb je last van tocht of warmteverlies in huis, dan is investeren in dubbel glas een pre. Het is een flinke investering, maar dit verdien je weer terug door lagere stookkosten. De prijzen voor dubbel glas hangen af van een aantal factoren: de soort woning, de raamoppervlakte, de kosten van de glazenzetter en de totaalprijs die je bespaart. In onderstaande tabel vind je een kostenoverzicht van de meest geplaatste dubbel glas variant HR++. Plaatsprijs en btw zijn inclusief.

Tabel 2. Kostenoverzicht van HR++ glas per woning en raamoppervlak

Soort woning Raamoppervlakte Prijs
Vrijstaande woning 50 m² €6500 – €7000
Hoekwoning 30 m² €3500 – €4000
2 onder 1 kap 35 m² €4400 – €4900
Tussenwoning 20 m² €2500 – €2800
Appartement 15m² €1800 – 2200

Besparingstips

Ondanks dat je een erkende vakman zal inhuren om je glas te zetten, wil je niet te veel betalen voor deze klus. Een vakman zal de ramen vakkundig zetten om de beste isolatie te bereiken. Een professionele glaszetter herken je aan het keurmerk Glasbranche vak certificaat. Minder dan de helft van de totaalprijs wordt bepaald door het uurloon van de glazenzetter. Bij een vierkante meter prijs van €140 voor HR++ glas vraagt een glaszetter een uurtarief van circa €50. Het is daarom raadzaam om de prijzen, die de lokale glaszetters vragen, te vergelijken om de beste deal te krijgen. Op vergelijkingssites kun je eenvoudig offertes aanvragen door je gegevens in te vullen en aan te geven wat jouw klus inhoudt.

Landelijke subsidie

De hoge aanschafkosten kunnen ook genuanceerd worden door de landelijke subsidie, die je krijgt van de overheid bij het isoleren van je huis. De voorwaarde is wel dat je het plaatsen van HR glas combineert met een andere vorm van isolatie, zoals dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Sinds 1 juni 2020 krijgen woningeigenaren met deze Subsidie Energiebesparing Eigen Huis zo’n dertig procent van het totaalbedrag terug met een maximum tussen de €10.000 en €15.000.

Btw-subsidie

Naast de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kun je ook gebruikmaken van de btw-subsidie op isolatiewerkzaamheden. Dit houdt in dat je, wanneer je isolatiewerkzaamheden verricht aan een huis van twee jaar of ouder, belast wordt met een extra laag btw-tarief. Dit bedraagt 9 procent in plaats van de normale 21 procent. Het lage btw-tarief geldt alleen op de arbeidskosten van de isolatiewerkzaamheden.


Laatste nieuws

Dubbel glas valt onder verlaagd BTW tarief

Sinds 1 maart 2013 valt het plaatsen van dubbel glas onder het

Zaken waarop je moet letten bij installeren van isolatieglas

Je merkt toch wel dat je in de winter veel moet stoken

Wat kost het laten plaatsen van dubbel glas in een dakkapel?

Door het installeren van een dakkapel op je schuine dak creëer je