Informatie en tips over dubbele beglazing
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het uiterlijk van HR glas (hoogrendementsglas) is niks meer of minder dan normaal dubbel glas. Het glas bestaat uit twee ramen met een ruimte ertussen. De ruimte ertussen noemen ze ook wel de spouw. In de spouw zit argon gas. Het verschil tussen normaal dubbel glas en HR glas is een dunne metaal laag dat in de spouw zijde aan de binnenkant van het raam wordt geplakt.

Wat is het voordeel van HR glas?

De metaal laag aan de binnenkant van het glas zal er voor zorgen dat de warmte van de zonnestralen naar binnen kunnen, maar de warmte niet naar buiten kan. De warmte zal worden tegengehouden door het HR glas. Om deze reden heeft u minder stookkosten.

Wat zijn de nadelen van HR glas?

Driedubbel glasHet plaatsen en kopen van Hoogrendementsglas neemt de nodige kosten met zich mee. Dit bedrag zal binnen zeven tot negen jaar worden terugverdiend. Een redelijk lange termijn toch wel. Naast het kostenplaatje zal HR glas in sommige gevallen ook problemen opleveren met condensvorming. Doordat de warmte niet weg kan, kan er condensvorming optreden op koude vlakken. Dit komt vooral voor als de ventilatie niet voldoende is. Daarnaast zal HR glas minder licht doorlaten. Het gaat hier maar om 1 procent licht. Echter zal u het wel opmerken als u HR glas plaatst naast normaal dubbel glas.

Welke soorten zijn er?

Simpelweg zijn er vier soorten HR glas:

Wat geeft dat plusje dan aan? Zullen velen vragen. Het plusje geeft aan wat voor soort lucht er in de spouw zit (tussen de twee glasplaten). Bij HR++ en HR+++ glas wordt er gebruik gemaakt van edelgas en meestal argon. Deze gassoorten isoleren vele malen beter dan normaal gas. U behaalt dan ook het meeste rendement met HR++ en HR+++ glas. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van een coating (hierboven al behandeld). Punt is wel dat u niet zelf kunt beoordelen of een type hoogrendementsglas gebruik maakt van edelgas of argon. Dit staat wel meestal aangeduid op het glas zelf. Maar om het zeker te weten dient u met speciale meetapparatuur de waarden meten. Een glaszetter kan u hierbij helpen en advies geven.

U-waarden en jaarlijkse besparing

Hieronder vindt u een handig overzicht van de u-waarden (hoe lager des te beter het glas isoleert) en de jaarlijkse besparingen.

Type glas U-waarden Aantal m3 gasbesparing Besparing stookkosten per jaar per m2 glas
Enkel glas 5,8
Dubbel glas 2,7 12 kubieke meter 8,50 euro
HR 1,7 tot 2,0 15 kubieke meter 10,50 euro
HR+ 1,3 tot 1,6 20 kubieke meter 13,50 euro
HR++ Tot 1,2 22 kubieke meter 14,50 euro
HR +++ (Triple glas) 0,5 tot 0,9 24 kubieke meter 15,50 euro

*Deze waarden gelden voor een woning met een hr-combiketel (binnentemperatuur van 18 graden). Gas prijs 0.65 eurocent (2014/2015)

Duurzaam verder? Denk aan:


Laatste nieuws

Een lek in je dubbelglas?

In tijden van verduurzaming is dubbelglas wel een vereiste. Dubbelglas is een

Waar let je op bij het vervangen van dubbel glas?

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen in een lege ruimte,

Zaken waarop je moet letten bij installeren van isolatieglas

Je merkt toch wel dat je in de winter veel moet stoken